Tuesday, December 30, 2014

The Ocean Of Dunya



This worldly life, the dunya, is just like the ocean. And our hearts are the ships. We can use the ocean for our needs and as a means to get to our final destination.

But the ocean is only that : a means. 

It is a means for seeking food of the sea. It is a means of travel. It is a means of seeking a higher purpose. But it is something which we only pass through, yet never think to remain in.

Imagine what would happen if the ocean became our end - rather than just a means.


Eventually we would drown.

As long as the ocean's water remain outside the ship, the ship will continue to float and be in control. But what happens as soon as the water creeps into the ship ? 

What happens when the dunya is not just water outside of our hearts, when the dunya is no longer just a means ? What happens when the dunya enters our heart ?

That is when the boat sinks.

That is when the heart is taken hostage and become a slave. And that is when the dunya - which was once our control - begins to control us.

To stay float, we must view this world in exactly the same way, for Allah swt has told us that, 
" Verily in the creation of the heavens and the earth are sign for those who Reflect," ( Quran 3 :190 ). 


- Beautiful reading from " Reclaim your heart" , Yasmin Mogahed -


Lets reflect.

Pray, and act smarter for a better 2015.
Seek for akhirah.
You'll get dunya and akhirah.

May Allah continuously guide me & all of us ..insyaAllah.

Tuesday, December 2, 2014

Sembuhkanlah..

Demi dia yang selalu mengutamakan kegembiraan orang lain,
demi dia yang selalu mahu memberi walau dia sendiri pun tak cukup,
demi dia yang selalu mahu memudahkan walau dia sanggup bersusah,
demi dia yang selalu jujur dalam katanya,
demi dia yang terlalu ikhlas dalam persahabatan,

demi dia yang tak jemu mencari ilmu
yang cintanya pada sang buku
yang sering ke seminar kerana dahagakan perkongsian

demi dia yang cintakan alam dan keajaiban ciptaan Allah
demi dia yang suka mengembara
Ya Allah...

Sembuhkanlah penglihatan abah.
Tak terdaya hatiku bila dia tak mampu melihat jelas isteri & anaknya
Tak tertahan hatiku bila
dari membaca dengan Zoom In beratus peratus di komputer
membaca Sms di handphone dengan kanta
Tak sanggup melihat
dia perlahan-lahan semakin sukar membaca Al Quran..

Hatiku rapuh.
Kami gundah Ya Allah. Gundah sungguh.

Demi kebaikan hatinya
Ampunilah abah , sembuhkanlah penglihatannya.


Amin.

3/12/14

Tuesday, November 25, 2014

Nak naik seri wajah di hari perkahwinan ?


Aura Seri menaikkan seri wajah , aroma bunga-bungaan yang wangi menaikkan mood & membuat diri lebih positif setiap hari. 

UNTUK SEMUA BAKAL PENGANTIN BARU , INI PROMOSI NAIK SERI 7 HARI UNTUK ANDA. 

Pakat pakai dengan mak pengantin, adik pengantin, kakak pengantin... biar semuanya berseri dan lancar majlis anda.. 

 Aura Seri mengakui dengan 3 titis setiap hari mampu : ~ 

 -Menaikkan seri wajah dgn segera 
 -Meningkatkan keyakinan 
 -Menguatkan daya penarik 
 -Menstabilkan emosi,fizikal dan mental 
 -Meredakan Stress dan memberi ketenangan 


DAPATKAN DISKAUN UNTUK BELIAN AURA SERI dengan cara PM kami di sini --> https://www.facebook.com/Realelite-World-105656656…/…/inbox/ 

 3-5 botol - Diskaun 5% 
 6-10 botol - Diskaun 15 % 
 11-20 botol - Diskaun 30% 

 Promosi tamat 30 November 2014. 

 Info produk dan cara pakai boleh dapatkan di www.auraserinur.blogspot.com 

 Sila share-share info berseri ini di wall anda.. 

 Customer kami ramai yang seronok sakan bila tengok gambar sendiri berseri2 di hari istimewa. ..syoook nyaaaaa !! 013-6010704

Friday, November 21, 2014

Bunuhlah benci dalam hatimu. Ciptalah Cinta di Hati Muliamu.

sejauh manakah hati mahu membenci...sedangkan kasih sayanglah yang seharusnya merajai hati lalu membunuh benci..

hidup terlalu singkat untuk berhasad dan terlalu luas untuk membuat kebaikan.


Wedding Guest Book Ima Zahra - paper flowers

Guest Book taukey KC Gift Shop memang chup chap chup chapp tampal2 bunga apa yg ada dlm stok... tadaaa Siap ! Tak binding pun. Minta anak buah tolong punch tepi lepas tu letak ring je.

Last minute - buat malam wedding. Nasib buat sendiri punya...kalau untuk customer, confirm dah melalak meraung stress. kekeke..

Konon-konon nak posing dengan kek hantaran. Sebab macam cantik je kan.. sekali buku ni tergelincir kena tepi aising kek. Kertas jadi purple, kek pun 'cacat' ghuper nye. Heheheheee...

Tak pasal2 jadi guestbook berperisa kek. 

Apa - apalah.... asalkan ada. Ye dok ? Yg cacat sikit2 n kekurangan itu jadi kenangan manis sepanjang majlis perkahwinan & mengingatkan saya tentang sesuatu..

" Perhaps it is our imperfections that make us so perfect for one another ".


Monday, November 17, 2014

Rindu dengan diri sendiri



rindu sgt :-

- ligat kerja sampai malam..
- pulun idea cari duit
- jalan2 survey market
- tidur dgn kertas2 guest book
- ada waktu utk membaca
- seminggu 3x pegi yoga


rindu dgn diri sendiri...



Monday, August 4, 2014

Sukarnya solat !

Ramai juga pesakit-pesakit yang masih menunggu untuk operation, yang boleh berjalan..sihat mengurus diri, tapi tidak bersolat di katil sendiri. Pada awalnya saya fikir barangkali mereka jamak.Tapi zuhur ke asar pun hanya baring terkedip-kedip mata. Maghrib ke Isyak pun sepi juga. 

Tiada kelibat ibadah solat.

Awal-awal lagi nurse sudah cucuk tangan untuk ambil darah. Dan ditinggalkan jarum di situ. Oh ! Jarum mencucuk-cucuk daging menyebabkan pergerakan saya terbatas. Nak solat pun mahu menangis sebab bila takbiratul ihram, tangan yg berjarum itu berlaga dengan telekung ! Inilah akibatnya bila tak ada pengalaman, kalau saya tahu pasti saya lebih bersedia.

Terasa malu dengan Allah, bila sambil solat sambil menangis bukan kerana kusyuk dan takut, tapi kerana tak tahan menahan sakit dicucuk jarum. Ah ! gedik sungguh !

Saya diberitahu esok belum tentu saya operate lagi. Cuma standby. Jadi mesti mula puasa pukul 4pagi. 

Saya mandi pukul 6.15 pagi . Awal sungguh ! Pertama kali mandi pagi rasa tak mahu keluar bilik air. Nikmat sungguh badan kena air paip selepas tidur bermandi peluh. Usai solat Subuh, nurse drip air. 

============================================================

RABU, 16 July 2014

Setiap kali berulang alik dari katil ke bilik air, saya akan melihat-lihat pesakit yang terlantar di katil mereka. Kebanyakannya tak berdaya, tak boleh bergerak, kepala botak , muka pelik-pelik herot berot. Sekilas lalu, hati saya berdoa semoga saya tidak seteruk itu selepas operation dan mendoakan mereka cepat sembuh.


Di sini.. 
Aku lebih dahulu mendoakan mereka
Lebih bersyukur dgn nikmat yg ada

Di sini..
Aku lebih lama mendoakan setiap satunya
Lebih dekat dgn jiwa mereka.

Betapa antara mereka hampir kecewa dgn ujianNya..
Betapa antara mereka mahu gembira spt selalunya

Di sini..
Ku melihat mereka mahu sembuh
Tapi tak patuh pada Pemberi kesembuhan utknya.

Di sini..
Air mataku mudah sekali tergugur tika solat
Mudah2an ada kesembuhan dan kebahagian untuk semua.

Sungguh..ujian utk ku tak seberapa.
Berbanding mereka.

Moga lebih jauh ku melihat segalanya.


Abah cakap, kena duduk di hospital baru dapat idea karang ayat puitis. Ha ha ! Bunyi macam duduk penjara boleh karang novel.



Saturday, July 26, 2014

Distant Healing dalam wad

Saya tak tahan dengar makcik tu menangis teresak-esak.

Serius dia menangis macam ada orang pukul dia kuat-kuat. Sedih betul dengar.

Nurse datang berkali-kali check tekanan darah saya. Saya tanya " Kak, kenapa macik tu nangis beriya sangat ? Sedihnya "

" Aah, baru hari ni je dia jadi macam tu. Terlebih sensitif lepas operation. Nangis je rasa macam tak ada orang layan dia. Lagipun,memang sejak kecik dia memang macam terencat sikit. " terang nurse.

Oh ! Fahamlah saya.

Diam-diam saya panjat katil dan cari mana katil makcik meraung itu . Ok ! Checked ! Saya reiki dan reiki dan reiki Heart Chakranya supaya dia lebih tenang. Setiap kali lepas solat, saya doakan sekali semua pesakit di wad ini. 

Lega. Untuk beberapa jam.... makcik itu senyap. Diam. Sesekali saja dia merengek tapi tak kuat. Bolehlah saya tidur lena sikit. 

Lena ? Ahaha. Tidaklah. Panas sungguh wad itu. Saya terjaga banyak kali sebab berpeluh-peluh rimas.

Fuuhhhh

Pengajaran 3 : Sabar lah Timah Oiiiiii.....

Honestly, do nothing is way too difficult...

Saya masuk wad di Institut Kaji Saraf, Tingkat 2 dengan kondisi sihat,puasa, vavavogue pakai eyeliner, lipstik, blusher lengkap ! Penampilan perlu dijaga katanya.  Hehe :p

Cuma ada sedikit batuk-batuk kecil yang semakin sembuh berbanding minggu lepas.

Disebabkan saya tiada pengalaman masuk hospital, saya pun selamba saja masuk dan cari nurse untuk saya tanyakan..apa yang patut saya buat sambil menunjukkan surat perintah masuk wad.

Nurse tanya " siapa nak masuk wad ni ? "

" Saya lah "

Nurse sambung  " dik, ni wad laki. wad perempuan sebelah sana."


Muahahaha.. Ok fine ! Nak tegelak salah masuk wad. Kahkahkah ! Wad 6B lah woi.



*****************************************************


Nurse suruh tukar baju hijau pesakit. Saya duduk di katil, dan mak memasuk-masukkan baju ke almari sebelah katil. Selepas mak balik, saya terus rasa .

Rasa.

Rasa makin kuat. Tengok lantai, tengok tilam, tengok katil sebelah. Pergi jamban. Solat. 

Rasa lagi.

Main handphone. Baca Quran pun sudah. 

Tapi...

YA RABBI ! SAYA RASA BOSAN ! DAN PANAS.
Kalau tak, waktu ni...saya di ofis sedang urus bisnes. Sekarang tak ada laptop. Tak ada kerja. Ohoiiii.....


Text Abg Ae belikan majalah banyak-banyak. Dia bawa dan teman saya di hospital. Okay jugak berdua. Tak bosan sangat. Tapi dua-dua puasa. Mana lah larat nak bersembang 29 Episod !

Malam itu,sebelum saya tidur sambil kira kambing. Sambil dengar suara seorang makcik yang menangis meraung tak henti-henti. Waduh !

Pengajaran 2 : Do nothing ? Sumpah susah !

Institut Ramadhan memberi ilham untuk saya buat keputusan besar

Sebenarnya dari tahun lepas, saya teragak-agak dengan apa yang terbonjol di kepala. Setelah di sound beberapa kali, tentang muka yang makin senget, bonjol kepala yang makin jelas, penglihatan semakin kabur, kaki yang semakin melemah.. akhirnya saya singgah ke Klinik untuk membuat XRay.

Doktor risau kerana ada benda luar biasa di tengkorak. Lalu diberi surat untuk buat pemeriksaan selanjutnya. Saya ke Hospital Besar Kuala Lumpur untuk buat appointment berjumpa doktor neurologi. Perasaan saya ? Kosong.

Berkali-kali sesi temujanji doktor dibuat dari satu tarikh ke satu tarikh. Selepas membuat CT Scan, doktor tanya nak buat operation tak ? Wow ! Saya belum bersedia untuk buat operation. Saya menunda beberapa kali operation sebelum ini. Entahlah, terasa macam...terlalu sibuk mengurus bisnes ..tak ada masa nak bersakit-sakit dalam tempoh yg lama.

Alasan, tak nak bagi orang potong kepala sebenarnya! Kawan saya, Dr Effy & Dr Mariam tak jemu-jemu melayan karenah saya yg bertanya itu ini meloya sana sini. Hehe.

Beberapa kali berjumpa Master Hazil untuk bertanya tentang apa yg patut saya buat ? Sambil buat beberapa Reiki dengan beliau, saya sesekali buat sedikit study tentang Tumor ini, mencuba tengok apa-apa alternative healing. Negative.

Masa berlalu bulan demi bulan. 

Sesekali saya tengok prosedur operation di Youtube.
.
.
.

Akhirnya tiba di satu sesi menentukan tarikh operation seterusnya. Saya hanya ingat 18 Ramadhan. ( Kerana sehari selepas Nuzul QUran ). Cantiknya tarikh ! Tapi....." Apa ? Biar benar nak operate time puasa ni bang ? " Tanya saya pada pegawai di HKL itu. " Tak apa dik,nanti kalau nak tunda ke apa ke..datang awal bagitau. "katanya. 

Saya balik dengan tanpa perasaan apa-apa dengan tarikh itu. Tak apa lah. Nanti dah sampai dekat-dekat tarikh baru fikir. Haha.

Saya fikir, saya Takut untuk membuat keputusan besar ini. Ia sesuatu yang bakal memberi impak kepada kesihatan saya pada masa akan datang. Disebabkan takut, saya melengah-lengah dan malas untuk fikir banyak. Dengan harapan, ada 'petunjuk' lain yang boleh menguatkan apa-apa keputusan yang bakal saya buat nanti.

Ramadhan dilalui dengan gembira dan sederhana. Setelah beberapa hari puasa, terawih dan memperbanyak amalan lain.. tiba-tiba saya teringat .

" Mak, bulan ni lah timah punya operate tu !". Sudah hampir terlupa !

" Berapa hb ? " mak tanya.

" Entah lah..nuzul quran tu masuk wad. Berapa hb tu ?"

----------------------------------------------------------------------------------

Masih tiada keputusan. Sehingga 4 hari sebelumnya, saya bertanya kepada Abg Ae, " okay tak kalau I operate ?" Dia pula macam okay dan tenang saja..tak risau..boleh terima.. Saya fikir, mungkin dia tak boleh imagine lagi apa yg saya sedang lalui. Huhu.

Prem pula banyak kali suruh saya buang. Katanya, tumor tu satu benda aneh yang tak patut duduk di situ. ! Hamek kau.!
.
.
.


SUBUH itu, selepas saya mengambil wuduk ..saya berjalan memasuki bilik untuk solat Subuh. Tiba-tiba, hati saya terdetik . Laju. Tajam. Aman. Jelas perasaannya. 

Ya ! Subhanallah ! AllahuAkbar.
Allah beri jawapan, untuk saya teruskan operation ini.

Saya diam beberapa hari selepas mendapat petunjuk kerana saya risau kot-kot itu perasaan saya saja yg berbolak balik. Rupanya tidak. Saya bersedia sepenuhnya.


Saya akan masuk wad dan bersedia untuk membuang Tumor dgn menjalani sesi Craniatomy 18 Ramadhan ini.


Pengajaran 1 : Saya akhirnya berjaya buat keputusan besar terhadap diri saya.


Dot.

Wednesday, June 25, 2014

Tempah Wedding Guest Book yang simple

Sesetengah pengantin mahukan tema yang simple dan elegan menjadi penghias hari perkahwinan. Masing-masing punya citarasa tersendiri. Ima cuba seboleh mungkin merealisasikan impian anda.

Nak tahu tak, sebenarnya kan.. tema simple tak semestinya mudah untuk dibuat. Walaupun bunganya sedikit, atau hiasannya kurang, tetapi masa untuk membuat / men'design' lebih kurang sama dengan tema yang sedikit sarat.

Less is more , katanya :) Ima bersetuju sangat dengan pendapat ni. Kadang2 hiasan tak banyak, tapi material yang ima gunakan, yang berkualiti dan nampak lebih mahal dari harganya. Haaa.. tu yang best dengar tu kan ? ;)

Ni Ima tunjukkan beberapa contoh design wedding guest book yang simple .. selamat mencuci mata ! 

WGBA35

WGBA29

WGB A19


WGBA26

WGBA32

WGBA28

WGB A10 

WGBA21

Kalau ada yang nak tempah, Ima masih buka tempahan. Boleh beritahu warna tema / tema guest book table anda serta design yg dipilih. InsyaAllah, Ima akan buat yang terbaik khas untuk anda. Tak sabar nak gulung kertas <3 <3 <3

Oh ya ! Bagi yang pertama kali melihat design ini, Teknik membuat bunga ini disebut Quilling. Jadi Ima selalu sebut... Quilling Guest Book. :)


Jumpa lagi ...
with love
Ima Zahra

Friday, June 6, 2014

Wedding Guest Book Mint Green and Peach

Ni Ima himpunkan beberapa design quilling yang Ima buat untuk tema mint green & peach. Ada yang wedding guest book, ada yang frame & ada juga stand card. 

Tahun 2014 memang diwarnai dengan warna pastel ini. KC Gift Shop sangat berbesar hati menerima semua order dari pelanggan. Terima Kasih banyak-banyak kerana mempercayai hasil kerja Ima.

Kalau suka, boleh order. Kalau suka, boleh rekomen kawan-kawan. Hehe..

Orait...sekarang ..Selamat mencuci mata ! :)

Frame hadiah kepada pengantin baru. Quilling gambar pengantin lelaki & perempuan beserta ucapan.

Quilling Wedding Guest Book. Kombinasi mint green, orange & yellow.

Quilling Stand Card. Hadiah untuk kekasih barangkali, sweet je ayat dari lagu John Legend

Frame Sambutan Hari Guru

Quilling Wedding Guest Book. Ima suka design ni simple tapi nampak meriah :)


Boleh follow di Instagram --> ImaZahra_KC
Facebook Page ---> KC Gift Shop 

Order : 013-6010704

Take care semua !

Of Isu Cadbury Kejap Halal, Kejap Haram, Jais & Jakim yang tak konsisten

Just nak share status Fb kawan Ima tentang kes-kes panas di Malaysia. Orang atasan mencetus kekeliruan dan mencipta huru-hara. Masyarakat yang jadi mangsa. Sudahlah ilmu diberi seciput cuma, cucuk hidung rakyat kemudian tarik membabi buta.

Apparently Rafael Nadal is a Muslim name (as Muslim as Prem Balasubramaniam is, I'd guess) and that Jais has a right to investigate if he suddenly decides to come over to Malaysia and attend, maybe a mass, in SFX on a beautiful sunday morning. Now, I feel, Jais should just apologise when they make a mistake and not come up with weird excuses. Jais and big brother Jakim seem to be suffering from the dreaded foot-in-mouthtitis disease. All started (lets not forget the bible snatching episode) when a Hindu girl with a very Muslim name decided to get married. And Jais had to barge in and stop the wedding so they can take a statement from the bride. WTF? People in Jais, otak kat bontot? Lost use of your mental faculties 'cos you've been sitting on your arse all day? What if the fine people at Hindu Sangam decide to drag me out of a masjid during friday prayers because I have a Hindu name? What then? What's sauce for the goose is sauce for the gander, is it not?

Now, the case of the "kidnapped" bibles. I seriously don't know whats the issue here. Jais, are your officers walking around with a stick up their arse? Kinky tau! Seriously, if you think that Muslims can be so easily converted by pushing a Bible into their hands then methinks you people have to seriously re-think the agama lessons in schools (not effective especially when 13/15 odd very Muslim sounding boys and men rape a girl). If a Muslim can be so easily swayed, then I suggest you look at the root cause and not just treat the symptoms. Is the faith or akidah of Muslims in Malaysia so brittle that Jais has to turn into a tactical unit and confiscate Bibles? Is that not a tad bit insulting? If Islam is taught well to Muslims ; the right path, not the overzealous, almost taliban like path of Jais and Jakim, I am very sure there is nothing to fear. Having said that, there is no compulsion in Islam, I believe everyone will eventually answer to our Maker. Who are we then to judge when we already have a Judge? Oh, Jais, by the way, a Bible opens from the front to back and is read left to right..... Exactly the opposite of the Al Quran. Also, the Al Quran is in Arabic and starts with the Al Fatihah (read every raka'at during daily obligatory prayers). Because you think Bibles will confuse Muslims. Just saying.

Jais, oh Jais, why not go to Jalan Doraisamy on a busy friday or saturday night and check out the scene there? I can guarantee you will find loads of young chaps and dames with very Muslim sounding names drowning in alcohol as well as drugs, playing tongue olympics at some dark corner in.... Lets say in Blanc Le Club? Or some clubs which host lgbt nights with almost 95% of patrons having Muslim sounding names? How? Xmo siasat? Nape? Because yg tu semua anak-anak datuk? Anak-anak orang kaya? Jais oh jais...... You must really have balls the size of mosquitos if you are willing to 'stand up for Islam and Muslims' by taking advantage of the weak and helpless, like the poor bride. Is Islam not fair? Why then the difference in enforcement? I seriously hope you folks in Jais and Jakim don't breed because you seem to have the IQ of a gnat.

Now, Jakim, aritu Cadbury haram; hari ni halal? Apakah kekangungan (or apakah kekadburian ini) ini? Flip flopping like our beloved Pak jib pink lips? Make up your mind will you? And the NGO's yg nak lebih alim sampai nak buat pertukaran darah, darah tu KKM label haram/halal ker? The blood stored there is also from ah chong/perumal/steven gomez etc and I'm sure they would have partook in some really tasty piece of char siew before they decided to donate blood. So how now? Darah ah chong boleh? Dah makan babi tau! Now that the chocolate is halal, I don't hear any apologies from the people who were against Cadbury. And to say it is a Jewish conspiracy to weaken the Muslims in Malaysia? With Muslims like above, tak perlu konspirasi yahudi. Dah memang bodoh pun.

I guess I'd better put a stop to my rants here. The amount of face palming I do is ridiculously high and why certain people have such low self esteem is beyond me. I know that once I am home, I will have loads of questions to answer. Time and again I have to explain that Islam is not like what these people make it out to be. Islam is a religion of peace. Islam is moderate. Islam is progressive. How can I bear witness , especially to my family, when these jokers are out there doing everything that is contrary to Islam? I am not perfect, far from it.... I know I will answer for my shortcomings and I try to live my life the best I can but I feel I have to say something about what is happening around us now. The zealots seem to have a field day. Oh, and before some smart alec decides to say 'kenapa india (i can think of a worse name that these people will have in mind but ill just not pen it) ni bising sangat?'; My name is Prem Balasubramaniam, most people call me Prem, some of my Muslim brothers and sisters call me Adam or Muhammad Adam and I believe I have some right to say the things I have said. I am sure with Ramadan around the corner, these jokers will be up to their tricks again (remember the toilet/canteen incident?). With that, somebody please stop the world, I want to get off. Wallahu a'lam.


Ima sedih dengan keadaan Malaysia.

Uols tahu tak yang kes penagih dadah kat Malaysia ni dah jadi teruk sangat. Polis kat Malaysia sama je macam polis India. Kaki rasuah. Dorang lah penyelamat pil kuda kat kampung-kampung. Sapa buat laporan, ada samseng yang akan datang tumbuk muka & patahkan tangan. 

Parah tau. Ini betul-betul kejadian. Bukan cobaan.


Tolonglah rasa sayu dengan keadaan ini :'(

Wednesday, May 7, 2014

Apungan


Seperti mahu, tapi selayaknya tak perlu
Yang dihidang layak dipandang

Yang diungkap layak dipendam
Yang dipendam patut diungkap

Antara kabur dan terang
Antara mata atau cahaya

Aku pohon petunjukMu.



07/05/2014

Friday, April 4, 2014

Subuh-subuh lagi dah terpacak depan pintu (2)

Di Kashmir, kami menginap di Houseboat selama 2 malam. Ia pengalaman unik kerana kami perlu naik sampan lebih kurang 10 minit untuk sampai ke rumah. Rumahnya utuh diperbuat dari kayu ukiran 100%, mempunyai ruang tamu, ruang makan dan 3 bilik tidur lengkap dengan bilik air.

Hiasan dalaman di rumah kayu ini benar-benar menangkap emosi saya. Suka sangat !!

Water Taxi. Boleh naik 3 orang 1 boat. Budaya Tipping di sini terlalu dahsyat. Sila masukkan bajet secukupnya dalam bajet percutian anda. When i mention secukupnya, it means " CUKUP BANYAK". 

Pemandangan mennghadap hamparan tasik dikelilingi pemandangan gunung salji begitu indah. Namun, hanya mampu menikmati keindahan itu sesekali kerana percutian disini seringkali diganggu penjual-penjual yang datang ke rumah.

Ada 3000 buah Houseboat yang cantik dikeliling Tasik ini. Subhanallah.
Mereka akan sentiasa bersedia untuk masuk ke rumah, dan menghampar satu persatu barang jualannya. Dimulakan dengan penjual jaket yang tak serik-serik merayu sehingga kami semua beli jaketnya, kemudian datang pula penjual souvenier kayu, kemudian esok pagi subuh subhi datang pula penjual souvenier kayu yang harganya lebih murah, diikuti penjual shawl dan sari yang menjual dgn harga melambung ke langit. Selama 3 hari tu, memang asalkan kita ada je kat rumah, bergilir-gilirlah penjual datang. Fenin.

Penjual jaket yang 2-3 kali masuk rumah untuk menjual. Semakin sakit hati bila tengok muka dia. Aduh !  Jual barang mahal, dan paksa-paksa kita beli sampai timbul rasa bersalah dan kesian. Siapa tak kuat iman, memang goyah berdepan dengan mereka.

Sepatutnya boleh enjoy di beranda rumah, tapi sayangnya hanya dipenuhi orang mereka. :(

3 hari di sini, kami sesak jiwa dengan sistem kedai offline yang datang terus ke pintu rumah. Nak sarapan tak aman, nak dinner pun tak aman. Harga yang diletak terlalu mahal dan tak masuk akal. Kalau malas nak tawar menawar, memang habis lah duit kering kontang di hari pertama.

Ahmad bertanggungjawab untuk memenuhi keperluan kami di Housboat, menyediakan sarapan dan makan malam. Walaupun sudah bayar pakej kepada tour agent, tetap mereka minta tips selama 3 hari. Katanya, mereka tak dibayar. Entahlah. Perjalanan harus diteruskan, kata abah, kalau nak berkira, masa kat Malaysia tu kita berjimat. Bila dah jalan ni.bayar je lah.. Kalau banyak berkira, keseronokan akan berkurang. Oh yes ! So true ! :D
Subuh di sini pukul 5pagi. Cik Pah & Cik Mas sudah kelaparan kerana jika di Malaysia sudah pukul 7 pagi. Mereka sediakan sarapan agak lewat , jadi Cik Pah mula mengetuk2 pintu cari air panas untuk makan maggi in cup. He he he. Memang kelakar kawan-kawan abah ni. 

" Timah, timah...kau tengok tu...lepas subuh je dorang dah ketuk pintu dah" kata Cik Pah. " Ingatkan si Ahmad, acik nak mintak air panas kat dia.. tengok-tengok dah berkumpul dah dorang ni nak berjual-jual..!"

Ya Allah, dorang ni semangat bebenor pepagi lagi nak meniaga. Aduhai !!!!

Masuk hari terakhir, money changer pulak datang di pelantar sampan depan rumah.Barangkali kawan-kawan peniaga dorang dah cakap " orang Malaysia tu dah habis duit beli barang-barang kitorang, Memang kaw-kaww kena tipu, jual mahal pun dorang bayor. Kau pergilah sana, mesti dorang nak tukar duit lagi. " He he.. " (ayat tu hanya ciptaan minda Ima semata-mata..heehe )

Apa pun, semangat menjual mereka sungguh tinggi. Tengok customer macam harimau kelaparan menerkam orang . Terkam ! Cekau duit dia ! Yeaahh !!  Selagi tak beli, selagi tu tak berganjak. Situasi ini biasa saja jika ke Indonesia atau China. Saya fikir, hanya di Malaysia je salesman kita tak pernah berjual sampai begitu sekali. 

Kadang-kadang terfikir juga nak bawa mereka ni datang Malaysia jadi salesman saya. Mesti barang habis jual, sebab mereka jenis tak putus asa, bersabar dengan karenah, tahan kena maki dan ayat rayuan mereka power ! Atau mungkin ada baiknya mereka ni kita jadikan Coach untuk melatih semua Salesman cap Melayu keluaran Malaysia. Hehe.


Okay !
Jumpa lagi ~~~ 

p/s : yg seronok shopping
Ima Zahra :P

Sunday, March 30, 2014

Perjalanan pergi Kashmir yang tak sampai-sampai (1)

Perjalanan ke Kashmir pada minggu lalu membuat saya terfikir , ' tang mana yang Air Asia boleh menang 5 tahun berturut-turut sbg Best Asian Low-Cost Carrier ?'
Airport LCCT yang sangat tak mesra, kena jalan jauh gila dari satu tempat ke satu tempat.. semua benda berbayar, dan tangga ( naik kapal ) sungguh tak awesome !

21 Mac 2014 : Perjalanan saya bermula dari KL - Kolkata selama 4 jam. Kemudian menunggu di airport Kolkata selama 5jam untuk domestic flight Kolkata-Delhi. Pastinya tiada ruang solat disediakan, jadi kami solat subuh di tempat menunggu. Tukang cuci tandas tu bising betul bila kami ambil wuduk sebab lantai jadi basah. ( Bukan banjir pun ! )

Ada beberapa syarikat penerbangan tambang murah di India yang saya perasan sepanjang perjalanan ; Indigo, Spice Jet, Jet Airways, Air India .

Airport Kolkata ( Domestik )
Airport Kolkata

Airport Delhi ( Domestik )

Di airport Delhi

Bahagian luar Airport Srinagar, Kashmir

Perjalanan ke Delhi sekitar 2 jam lebih. Hanya transit sebentar sementara menunggu flight seterusnya ke Sri Nagar, Kashmir. Terasa tak sampai-sampai ke tempat tujuan. Tapi kami berenam ( Saya, mak, abah, Cik Mas, Cik Pah & C.Din ) enjoy je minum kopi entah berapa kali, makan beralas perut berkali-kali. Tidur atas lantai beralas sejadah. Tengah-tengah pagi buta dorang sembur ubat nyamuk dalam airport. Gila. Lemau tak terkata. 


Kalau kaki complaint, memang akan rasa terseksa dengan perjalanan kami. Hehe. Mujurlah kawan-kawan abah sporting belaka.

Oh ya ! Kami bukan pergi holiday..tapi pergi travel. Jadi, kena banyak fleksibel & we dont expect too much leisure. :p

22 Mac 2014, 10pagi :
Tiba di Airport Sri Nagar. Angin sejuk dan timbunan salji di ruang airport menyapa kami. Airport Srinagar kecil dan sistem imegresennya poyo. 

Pemandangan dari atas, Kashmir.

Pergunungan Salji Himalaya

Luar airport SriNagar

Oh, sebenarnya.. terlalu banyak pemeriksaan ntah apa-apa yang masuk dek akal di semua airport India. Sekejap-sekejap check tiket. Lepas tu beg hand lugage pun kena tag & kena cop. Setiap kali nak naik kapal, dekat 10 kali kitorang berhenti untuk diperiksa. 

Sesiapa yang berangan nak ke India, tolong berada di airport 3-4 jam lebih awal. 

Tangga kapal :
Saya suka tangga kapal terbang Indigo.. untuk orang tua-tua sakit kaki, ia sangat selesa untuk naik / turun kapal. Bukan macam Air Asia, tangga tak cool langsung. Kesian tengok nyai bergigih-gigih nak panjat naik & turun tangga. 

Abah berjaket batek Indonesia. 
Shuttle bus :
Ada shuttle bus yang akan bawa kita direct ke kapal dari departure hall. Tak lah terkedek-kedek berjalan jejauh macam kat Air Asia.

Seat lebih selesa :
Finally, seat Indigo lebih selesa dan luas sikit berbanding Air Asia. Baru lah lega pinggang dan tengkuk. 

Budak menangis :
Malangnya untuk setiap flight yang saya naik, sentiasa ada budak kecik yang meragam menangis suara satu kapal tak henti-henti & parent dia buat dek jeee !!! Uwaaaaaa ~~ Memang tension. Rasa nak baling je budak tu dengan parent dia sekali ke luar tingkap kapal. Urgh.


Err..i mean..RASA je.. rasa je nak campak.
hehe :p

Tuesday, March 18, 2014

Kita punya pilihan



Kita punya pilihan sebenarnya ; 
Untuk melihat mana yg baik mana yg buruk.
Untuk memikir dgn akal atau melulu.
Untuk merasa yang basi atau yg baru.
Untuk menyimpan atau membuang.
Untuk mengikut atau memimpin.

Kita punya pilihan sebenarnya ;
Untuk ke syurga atau ke neraka.
Untuk menang atau bagi syaitan menang. 
Aduhai dunia, disinilah tempat hidup dan mati bukan pilihan.

Tapi tempat membuat pelbagai pilihan.

19/3/2014 /  17 JamadilAwal 1435H



p/s : pilihan yang lalu mungkin tersasar, tapi ia telah menjadi pengajaran bererti untuk diri. kesallah seketika dan kemudian binalah pilihan yang lebih matang. Yang lebih penting ialah siapa kita hari ini.

Wednesday, February 26, 2014

of messiness
















i will politely silent when i'm in trouble
i will become a poet when everything is upside down
i will cry for nothing
i will stop while everything else spinning
i will stay within
me and me.


27-02-14
ieLA_nUR

Cinta dalam diam

Ada waktunya saya cinta diam-diam. Ada waktunya saya cinta terang-terang. Mendoakan sahabat walaupun tak bertemu setelah sekian lama, tetapi tak pernah putus mendoakannya.. itu cinta diam-diam namanya :)



Saya terasa sungguh kehilangan cinta diam-diam oleh arwah Pakcik Alwi, kawan abah yang tinggal di Seremban. Ketika beliau masih ada, saya suka membaca status facebook yang macam-macam cerita masyarakat dan penuh nasihat. Kadang-kadang saya tahu, status yang ditulis umum itu sebenarnya dituju kepada saya. Saya juga rasa bila waktunya dia mendoakan kesejahteraan saya. Dan saya turut merasai bila dia 'memanggil' saya ketika dia sakit dan mohon healing dari saya. Ia sebuah 'cinta' yang tak terungkap dalam satu kondisi yang tersendiri. 

Sudah banyak bulan dia pergi meninggalkan kami. Saya terasa-rasa dia masih ada. Al-fatihah. Sungguh ! Saya terasa kehilangan cinta diam-diam itu !

#1 Pakcik sakit di kedai makan
Ketika berjalan pulang ke hotel, terjumpa satu kumpulan pakcik makcik berkerumun di tepi restoran. Rupanya ada pakcik sekitar 50an sedang disapu dengan minyak angin terduduk dalam keadaan yang sungguh lemah. Saya tanya " kenapa ? " Jawab seorang abang ( barangkali satu kumpulan dengan pakcik tu ) " terlalu letih, sampai pitam. Perjalanan jauh dari Semporna."

Kaki saya sudah tergerak untuk berhenti dan merawat pakcik itu. On second thought, saya membatalkan niat. Saya hanya lakukan distant healing, dan 'siram tenaga' supaya pakcik itu cepat sembuh berserta mendoakan kesihatannya sesegera mungkin.

#2 Nyai jatuh
Terkejut sungguh bila nyai terjatuh segedebuk ( wujud tak perkataan tu ? he he ) ketika melintas jalan. Divider itu sungguh tinggi dan kereta juga laju-laju. Waktu malam itu pula gelap dan tiada lampu. Aduh, tak tahu lah hati nyai dah sampai mana, sepatutnya dia perasan jalan tu tak rata.. tapi dia sangka rata dan jalan penuh selamba. Nah ! Tersungkur. 

Saya dan mak pimpin nyai bangun semula dan biar sehingga nyai reda sikit dupdap jantung sebelum meneruskan jalan. Dekat 1 jam jugak reiki 'heart chakra' nyai.. baru dia reda sikit. Ambil minyak S7 sapu pada lutut yang luka tu.


#3 Batuk
Sewaktu menaiki flight pulang dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur, ada seorang perempuan duduk didepan saya. Lama saya dengar dia terbatuk-batuk sampai sakit dada . Makin lama makin kuat dan panjang. Akhirnya dalam diam, saya reiki dengan 'teknik klon' beserta bacaan AlFatihah 3X. Alhamdulillah, tak sampai 5 minit, saya tak dengar dia batuk sampai landing di Kuala Lumpur.


p/s : Bagi yang tertanya-tanya atau masih baru dengan apa yang saya cerita ini, ia adalah teknik penyembuhan yang disebut Reiki. Kalau suka ilmu aura / penyembuhan diri tanpa kos yang tinggi, Ima saran anda dengar-dengar ambil info dulu dari Dr Mir Hazil Azran Ramli


Ima doakan semua pembaca blog Ima dalam keadaan sihat, ceria dan positif sentiasa. Take Care !

Friday, February 21, 2014

Give Your Heart A Break..


The day I first met you
You told me you'd never fall in love
But now that I get you
I know fear is what it really was
Now here we are,
So close yet so far.
Haven't I passed the test?
When will you realize,
Baby, I'm not like the rest?
Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break, your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah
On Sunday you went home alone
There were tears in your eyes
I called your cell phone, my love
But you did not reply
The world is ours. If we want it,
We can take it if you just take my hand.
There's no turning back now.
Baby, try to understand
Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break, your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
There's just so much you can take
Give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah
When your lips are on my lips
Then our hearts beat as one
But you slip out of my fingertips
Every time you run, whoa-oh-whoa-oh-oh
Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break
'Cause you've been hurt before
I can see it in your eyes
You try to smile it away, some things you can't disguise
Don't wanna break your heart
Baby, I can ease the ache, the ache
So let me give your heart a break, your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
There's just so much you can take
Your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah
The day I first met you
You told me you'd never fall in love


Copied from | MetroLyrics 


Who is Creative People ?


and i couldn't tell u more.......

Monday, February 17, 2014

Fenin fenin di hotel

switz paradise hotel bukanlah tempat yg selesa utk didiami org tua / org yg kurang stamina / org yg tak suka berleceh-lecehan. ( siapa yg suka,anyways?)
kenapa ? here are the reasons :
- hotelnya berada di tingkat 3 , dlm sebuah shopping mall yg sgt huru hara petanya. it took 2km walks here and there to find lift,differentiate zones and landmark to get inside/outside the hotel. errgh..!stress ! susah betul nak faham kedudukan hotel ni.
- bilik air nya lebih tinggi dari lantai bilik. kesian tengok nyai kena naik turun 1 step yg agak tinggi stiap kali dia masuk toilet.
- no kettle jug. sekarang ni mana2 hotel bajet mesti bagi. bygkan tetamu di bilik dia yg paliiiingggg super hujung kena pergi ambil air panas di kaunter. erghh.
- disebabkan kami dtg ke KK jatuh pada Valentines Day.. maka tidur saya terganggu oleh ketukan maut pegawai agama Muis. " Dung dung dunggg !!". " siapa ?" tanya saya.
- tolong bukak pintu cepat.
- saya buka pintu dan bbrp lelaki & pmpuan meninjau2 bilik saya.
- tu siapa dlm selimut tu ?
- nenek ( kau. dlm hati saya)
rasa rimas betul di ketuk pepagi buta nih.
_ utk kunci bilik , kita perlu bayar deposit Rm20. pelik.tp mungkin sbb saya tempah bilik online kot.
Apa yg best hotel tu ialah..ia terletak dlm mall, jadi byk kedai2 makan, kedai runcit, kedai baju dan kedai massage di sini.
Cukuplah kot bebelan hari ni. draft post ni dah 3 hari. baru boleh post hari ni sebab line kat Sabah sungguh tak stabil.



Wednesday, February 12, 2014

Genap 1 Malaysia

Perjalanan ke Kota Kinabalu 2014 meraikan harijadi abah akhirnya ..cukuplah  14 negeri di Malaysia ima dah lawat. Abah cakap nak round sabah sebulan ! Saya dan mak ternganga. Bior betul ...habis sapa nak jaga kedai..bila nak niaga..bila nak roadshow.
Fuii..kalau betullah sebulan bercuti di Sabah, sempat ima kahwin dgn org sabah .hahaha. ( which i hope not :p )
Cuma 7hari sahaja ke K.K dan lain2 bandar berdekatan. Persediaan nak meninggalkan kerja di KL cukup dahsyat. Rasanya macam tak cukup lantai nak berlari..tak cukup tilam nak tidur.
Byk kali juga lepas subuh terus quilling demi menyiapkan order Cheqmiey.Tiba tiba dgn penuh harapan dpt bagi hadiah kat best friend.
Well when it comes to best friend..ima memang susah nak menolak. As for me.. Best friend adalah adik beradik terdekat. Ima sendiri pun pasti akan bergigih-gigih untuk menjaga hubungan baik dgn mereka. Alhamdulillah..3 fairies comel berjaya dimuatkan dalam frame sbg hadiah.
Uihh.apo cito bestfriend nih. Ima cite apa tadi eh? Ooowh preparation !
Yang tak sempat buat ialah iklan di facebook. Tapi rasanya okay jugak kot..sebab belum musim gaji lagi. Bila balik nanti baru kita pulun. Wehoo..
Awal muharram yg lalu..ima dah niat untuk banyak jumpa orang dan tak nak duduk dalam ofis je macam 3-4 tahun lalu. Nampaknya..memang Allah makbul cepat. Rancangan berjalan holiday sana sini memang dah bersusun... Begitu juga roadshow untuk Susu Biomil.
Yang buat Ima jadi fenin sikit.. Bila dah berjalan banyak..bila nak simpan banyak????
Ohooiii
Semoga Allah pertemukanku dgn pelbagai kemudahan mengharungi hidup ini...amiin.
Ps : post ni dirangka dlm flight menuju K.Kinabalu. 1st half tadi..masuk je terus tido. Lepas tu makan nasi lemak pak nassir. Lepas tu baca buku properties ( berangan bakal suami i mcm penulis buku ni...tap.energy gituh ).. Dan sekarang...dah nak buat ayat last utk post ini.
Vokeyyy... Jumpa lagi di lain waktu.kalau i rajin. Lalalalala... :)
With love.
Ima zahra.

Monday, February 3, 2014

A review of M Boutique Hotel, Ipoh

Jika anda sedang mencari-cari sebuah percutian singkat yang mahu dijadikan memori kekal seumur hidup, Ima sarankan anda menghabiskan waktu di M Boutique Hotel.

Intro :


Pada asalnya, Ima & the Petites ( Diba, Ummi & Angah ) nak ke Cameron Highlands. Tapi kami terpaksa menukar program last minute sebab tak dapat cuti panjang. Di kesempatan yg jarang-jarang berlaku ini, saya ajak Dr Mariam & sepupunya juga untuk bercuti.

Kali terakhir Ima berfoya dgn Yam ialah semasa kunjungan ke Universal Studio, Singapore 3 tahun lalu.

Kami memulakan pemanduan ke Ipoh hari Sabtu 18 Januari 2014, pukul 3.30 petang. Agak lewat sebab saya kerja half-day. Highway Utara-Selatan agak sibuk sebab hujung minggu bersekali cuti Thaipusam. Jadi tak boleh nak speed sangat, maka terselamatlah saya dari perangkap AES yang bertuah itu ! :p



Gayat :

Setibanya di perkarangan M Boutique Hotel , iaitu bersebelahan Old Town White Coffee.. ( alamat : Hala Datuk 5) saya sudah terpaku dengan dinding luar yang sungguh cantik berbatu-bata itu. Gigihnya orang yg buat bangunan ni. 


Perjalanan di koridor hotel dipenuhi dengan bunga-bunga Tahniah , buatkan saya terfikir .."oh, barangkali Hotel ni baru launch.."

Melangkah masuk ke lobi... kami semua ternganga-nganga, terbeliak, terpaku, terpesona, ter-ntah apa-apa lagi lah bila melihat decoration yang tersangat cantik. Saya sudah pun membelek Fb hotel sebelum ini.. jadi memang sudah expect ID nya yg cantik. Tapi tak sangkalah secantik ini !


Setiap inci dari ruang masuk, lantai, dinding, meja, almari, bucu hingga ke atap .. ahhh..semuanya cantik & sangat details ! 

Saya & Yam menguruskan check in, sementara si petites enjoy dgn ambience yang mempesona itu. Terima kasih Aisyah Sankhari yang memudahkan urusan booking & beri layanan terbaik pada kami. In fact, Ima rasa.. semua pekerja di situ mesra - mesra orangnya. Kami terasa kegayatan kami ini begitu dialu-alukan.. He he he ;)


Gayat lagi :

Masuk dalam lif menghala ke bilik masing-masing.. kami berenam gayat lagi. ( Lantaklah korang nak cakap kami 'peghak' ke apa..but this hotel really drive us crazy in love with the decorations ).


Semua tempat, semua dinding adalah tempat terbaik untuk bergambar. Bagi manusia yang 'hantu-gambar', suka posing, gila glamour, tempat ini adalah highly-recommended. Trust me.


Bila dah masuk dalam bilik, kami menjerit lagi ...'aaaaaaaaa~!! cantiknya !!" snap.snap.snap. tak henti-henti bergambar walaupun masing-masing muka dah serabai sejak dalam kereta ke Ipoh tadi.


The truth is :

Okay. Jom jadi waras sikit. Sebenarnya, jika dibandingkan harga bilik vs saiz, harganya boleh dikira mahal. Tapi, saiz bilik yg kecil itu menjadi besar dengan interior design yg awesome seperti mengalu-alukan kedatangan tetamunya.

Kami bermalam di  Bilik " The Two Twins & The Queen : Deluxe" . 1 katil single + 1 katil queen . Tilam / bantal / selimut / aksesori bilik air / tuala / peti ais / peti duit ( utk simpan duit shopping kami yg ber'juta mimpi' ) adalah 5 stars ! Saiz bilik air kecil. Ngam-ngam sui.



Cukup, cukup, cukup sudaaaaahh :

Ima rasa cukuplah post ini untuk menceritakan betapa kami gembira menginap & mahu lagi datang ke sini lain kali. 

Ada banyak lagi nak cerita tentang hotel ni.. hmm.. tunggu lah kalau M Boutique Hotel bagi i buat review berbayar, mungkin lebih banyak lagi boleh dimuatkan. He he.


Overall :
iols,weols,uols sure puas hati dgn ambience hotel ni. lebih-lebih lagi photographer.



yg jujur melapor,
Ima Zahra.


Wednesday, January 15, 2014

Quilling : Muhammad sempena Maulidur Rasul

Quilling Typography adalah satu 'subtopic' quilling yang Ima seram nak buat. Nak melekat satu persatu sisi kertas mengikut garisan sesuatu huruf adalah sangat memerlukan kesabaran yang tinggi. Nak kepak-kepakkan kertas bila sampai kat corner huruf ..haisshh..kalau tak biasa memang susah lah.

Tapi yg susah tu takkan selamanya susah kalau kita ada effort untuk berlatih.

Sempena Hari Lahir Guru Agung Nabi Muhammad saw, Ima buat keputusan pukul 10.30 malam untuk cuba Typoghraphy Muhammad. Bentuk kaligrafi tu Ima ambil dari google image sahaja.

Alhamdulillah, mungkin kerana 'energi' Nabi Muhammad itu sendiri, rasa mudah je nak buat.. Sesi latihan berjalan lancar sekali.

Ini hasilnya.
Quilling Typography : Muhammad 

You came to me in that hour of need,
Need you more than ever Ya Rasulallah
You filled my heart with love, showed me the light above
Now all want is to be with you
You are my one true love, taught me to never judge
Now all I want is to be with you

Sami Yusof

Salam Maulidur Rasul 1435 H




Semoga lebih ramai yang buat Quilling Nama Muhammad ni . :)

Sunday, January 12, 2014

Of Lazy Mode




Sesekali rasa nak berehat and do nothing at home. Sesekali rasa nak bermalas-malas sebab saya memang orang yg 'jarang' malas :p ( perasan )

Sesekali rasa rindu nak belajar, sebab tahun lepas tak masuk apa-apa course pun. Pic above taken 2 years ago, belajar Business English kat UIA setiap hari Sabtu.

Sesekali rasa bosan dengan hidup yang tiada faktor keterujaan. Sesekali terasa lemah. Sesekali rasa mahu rebahkan badan tanpa sebab dan berharap akan ada yg menyambut.

#manusiabiasa