Friday, June 12, 2015

HAMPER RAYA 2015 - PENGHANTARAN KL AREA

Ima namakan ini PROJEK HAMPER RAYA 2015.

Abah makin tak sihat, matanya semakin tak nampak akibat glaukoma. Mak terpaksa jaga makan minum dan jadi secretary setia abah 24jam. Bisnes RealShoppe tak boleh rancak sangat sebab nak jaga kedua-duanya. Maka, Ima dapat ilham untuk buat projek hamper untuk menampung belanja mak abah. Moga Allah murahkan rezeki kami untuk terus berjuang untuk hidup di KL yang penuh cabaran sejak kemunculan GST ini.

Ima harap dengan kekuatan kudrat yang Allah kurniakan ini, dapatlah hasilkan yang terbaik untuk mendecor hamper raya yang cantik dan mengandungi pelbagai pilihan makanan, minuman & produk yang sesuai untuk dijadikan hadiah ramadhan / raya.

Dari kecil lagi Ima ditiupkan semangat Jangan Putus Asa dalam apa saja usaha yang dibuat. Jika plan A tak jadi, kita cari plan B, C dan seterusnya. Pokoknya, harus yakin rezeki itu Allah pasti bagi pada hambaNya yang berusaha. Asal usul nak buat projek hamper ini, disebabkan Ima sendiri memang suka membahagiakan orang lain dengan memberi 'buah tangan' bila ke rumah kawan/ keluarga .. atau ke majlis tertentu. 

Kebetulan di bulan Ramadhan yang mulia, semua kebaikan yg dibuat Allah beri pahala yang berlipat kali ganda. Jadi, why not ? Permudahkan impian orang lain untuk membahagiakan orang disekeliling mereka. Aduhai. Indahnya :) :)

Ima harap, usaha ini akan mendapat sambutan dan sokongan dari pembaca blog ini. Boleh hubungi Ima terus 013-6010704 untuk tempahan. InsyaAllah, Ima akan buat sebaik mungkin mengikut bajet yang sesuai dengan anda, dan berpadanan upahnya untuk Ima.










" The best time to give is in this blessfull month, Ramadhan Al-Mubarak "

NAK TEMPAH HAMPER -- 013-6010704
NAK TEMPAH HAMPER -- 013-6010704
NAK TEMPAH HAMPER -- 013-6010704

Seronoknya memberi dan buat kebaikan....
Bekal dari dunia untuk akhirat..




Keep Giving...keep loving
FB : KC GIFT SHOP


Tuesday, May 5, 2015

Quilling Typography LOVE with Miyyah

Bulan Februari yang lalu, Kak Miyyah buat Quilling class.

Seronok dapat belajar teknik baru dan bermain dengan kertas -kertas warna. Terima kasih atas tunjuk ajar K.Miyyah.








Yang ni pula quilling yang Ima buat sempena MIHAS 2014 yang lalu. 



Monday, May 4, 2015

Kedai Barang Art & Craft, Kuala Lumpur

Sebelum ni, Ima dah kongsikan kedai yang jual kertas dan barang craft di KL. Boleh baca di link ini -> 7 KEDAI KERTAS & ART

Kali ni ima nak kongsikan tentang SPOTLIGHT di Ampang Point pula. Mungkin ramai yang dah tahu, mungkin ramai juga yang masih tercari-cari. Semoga post ini dapat membantu anda menghabiskan duit dengan hebatnya di sana. :p




Ima sendiri rasa nak terpengsan bila masuk Spotlight bila tengok barang-barang yang ada semuanya sungguh mempesona. Geram ! Rasa nak beli semua. 

How i wish this ( spotlight ) is mine ! aahahahha. ( berangan ! )

Err, sebenarnya, lebih 60% barang kat dalam kedai tu, Ima tak faham langsung apa kegunaannya. Haha. Jadi, ima sarankan kalau anda nak ke sana silalah sediakan masa yang secukupnya untuk membelek satu persatu rak yang ada.

Harga boleh tahan mahal.

Oh !  Mana ada barang craft murah. Mana yang agak-agak korang takkan jumpa lagi kat tempat lain, pejam mata gagahkan diri bayar sajalah kalau betul -betul dah berkenan sesuatu barang tu ya ! 


Okaylah..


Ima tuliskan sekali lagi tempatnya :-


SPOTLIGHT AMPANG POINT, KL
Ini website nya - http://www.spotlight.com.my/stores/MY/


Ada juga Spotlight di Mines &  IPC Shopping Centre. 


Selamat buka mata luas-luas !!! 


with love,
ex-ImaBloomwood

Aksesori Tudung / Shawl 2015 untuk nikah / tunang / hari raya


Perhatian untuk semua hijabista, stailista, wanita wanita, remaja-remajanita.. hehe ..

Mahukan kelainan ? 

Dapatkan Bling Bling Tudung / Shawl ini segera. 








Terbaru !

Dapatkan aksesori tudung/shawl ini segera. Boleh pakai anytime anywhere. Lebih bergaya bila dipakai masa majlis2 tertentu dgn pelbagai cara. Pasti memukau!!!

SMS & Whatsapp 0136010704 Ima Zahra.

Limited stock. Cop cepat. 

Thursday, April 23, 2015

Masalahnya...

Hobi Ima ialah meronda-ronda sambil memandu di mana-mana saja tempat baru terutamanya di kawasan perniagaan atau perumahan. Apabila melalui kawasan perumahan, samada besar-besar banglo atau pun sepadat-padan setinggan atau flat.


Dari luar, kelihatan cantik dan tersendiri setiap rumah tersebut. Terfikir jua, " bahagiakah mereka ? apakah masalah mereka ? bagaimana cara mereka mengendali hidup ?"  Lantas memandang semula kepada diri... " ah ! hidupku juga tak keruan. Ada kala di atas, ada kala di bawah ".

Tayar kereta terus bergerak..membawa persoalan pergi ..dan mata pun melihat-lihat lagi...

_________________________________________________________________________



Masalah 1001 Solusi.


" Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan " ( QS Asy-Syarh ( 94 :56 )


Tak ada seorang pun yang hidup di dunia ini tanpa masalah. Setiap manusia pasti punya masalah. Pada hakikatnya, tidak penting berapa besar dan beratnya masalah yang kita hadapi, yang penting ialah sikap kita dalam menghadapi masalah tersebut.


Setiap masalah pasti ada solusina. Setiap persoalan pasti ada jalan keluarnya. Al Quran dalam sejumlah ayatnya menegaskan pernyataan di atas " Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan...."


Ketika menafsirkan ayat ini, Ibnu Katsir menjelaskan bahawa makna kata al-'usr pada ayat ke 4 dan ke 6 dari surah tersebut adalah sebuah kesulitan atau satu kesulitan yang sama. Hal ini kerana redaksi yang digunakan adalah kata 'usr dengan didahului kata sandang al ( ma'rifat/difinite), yang menunjukkan kepada sesuatu yg jelas. Sedangkan makna kata yusran dalam bentuk nakirah ( indifinite, tak tertentu ) pada ayat ke 5 dan ke 6 tanpa di dahului kata sandang al, mengandung erti banyak kemudahan.


Ibu Jarir meriwayat dari al Hasan, dia berkata " Nabi saw pernah keluar rumah satu hari dalam keadaan senang dan gembira, dan beliau juga dalam keadaan tertawa seraya bersabda " Satu kesulitan itu tidak akan pernah mengalahkan dua kemudahan, sesungguhnya bersama kesulitan itu terdapat kemudahan ".


Dari keterangan di atas, jelaslah bahawa setiap kali hadir kesulitan menimpa seseorang, maka saat itu Allah juga menyiapkan beragam solusi. Setiap kali muncul persoalan, saat itu pula terbuka lebar peluang jalan keluarnya.


Kenyataan yang terjadi kepada kita sering sebaliknya. Kita sering larut dalam suatu persoalan. Kita menganggap bahawa kesulitan yang menimpa kita begitu berat, seolah-olah tidak ada lagi jalan keluar. Semua jalan terasa buntu. Kita hanya fokus pada persoalan, pada masalah serta kesulitan yang menimpa kita. Sehingga kita lupa bahawa setiap persoalan pasti ada jalan keluarnya.


Ayat di atas mengingatkan untuk kita berfikir positif dan bersikap optimis ketika menghadapi suatu persoalan, Ketika kesulitan datang menghadang, membuat kita resah gelisah, ketika persoalan muncul buat kita tak bisa tidur, yakinlah ada banyak jalan untuk keluar dari masalah, ada pelbagai solusi yang hadir untuk mengatasi. 


Ada berbagai cara untuk terlepas dari kondisi yang menyesakkan nafas. 


Singkatnya, ketika datang satu masalah, sebesar dan seberat mana pun, akan hadir beribu jalan keluar.





Buku : Quranic Inspiration by Didi Junaedi.

Monday, April 6, 2015

Pancake Krabi yang sedap nyum nyummmmm...

Ima selalu berangan, nak ambik flight pagi dari KL , sampai Krabi... makan pancake Nuttella ( sedapnye ) lepas tu ambik flight malam, balik KL.

Semata-mata nak makan pancake je.

Rangup dan berlemak manis masin nipis cukup sifat.

Ni video Ima ambik hari tu.




Ramai orang suka banana pancake. Ima suka nuttela pancake. Adussshhhhh !~ Sodap eh !