Wednesday, June 25, 2014

Tempah Wedding Guest Book yang simple

Sesetengah pengantin mahukan tema yang simple dan elegan menjadi penghias hari perkahwinan. Masing-masing punya citarasa tersendiri. Ima cuba seboleh mungkin merealisasikan impian anda.

Nak tahu tak, sebenarnya kan.. tema simple tak semestinya mudah untuk dibuat. Walaupun bunganya sedikit, atau hiasannya kurang, tetapi masa untuk membuat / men'design' lebih kurang sama dengan tema yang sedikit sarat.

Less is more , katanya :) Ima bersetuju sangat dengan pendapat ni. Kadang2 hiasan tak banyak, tapi material yang ima gunakan, yang berkualiti dan nampak lebih mahal dari harganya. Haaa.. tu yang best dengar tu kan ? ;)

Ni Ima tunjukkan beberapa contoh design wedding guest book yang simple .. selamat mencuci mata ! 

WGBA35

WGBA29

WGB A19


WGBA26

WGBA32

WGBA28

WGB A10 

WGBA21

Kalau ada yang nak tempah, Ima masih buka tempahan. Boleh beritahu warna tema / tema guest book table anda serta design yg dipilih. InsyaAllah, Ima akan buat yang terbaik khas untuk anda. Tak sabar nak gulung kertas <3 <3 <3

Oh ya ! Bagi yang pertama kali melihat design ini, Teknik membuat bunga ini disebut Quilling. Jadi Ima selalu sebut... Quilling Guest Book. :)


Jumpa lagi ...
with love
Ima Zahra

Friday, June 6, 2014

Wedding Guest Book Mint Green and Peach

Ni Ima himpunkan beberapa design quilling yang Ima buat untuk tema mint green & peach. Ada yang wedding guest book, ada yang frame & ada juga stand card. 

Tahun 2014 memang diwarnai dengan warna pastel ini. KC Gift Shop sangat berbesar hati menerima semua order dari pelanggan. Terima Kasih banyak-banyak kerana mempercayai hasil kerja Ima.

Kalau suka, boleh order. Kalau suka, boleh rekomen kawan-kawan. Hehe..

Orait...sekarang ..Selamat mencuci mata ! :)

Frame hadiah kepada pengantin baru. Quilling gambar pengantin lelaki & perempuan beserta ucapan.

Quilling Wedding Guest Book. Kombinasi mint green, orange & yellow.

Quilling Stand Card. Hadiah untuk kekasih barangkali, sweet je ayat dari lagu John Legend

Frame Sambutan Hari Guru

Quilling Wedding Guest Book. Ima suka design ni simple tapi nampak meriah :)


Boleh follow di Instagram --> ImaZahra_KC
Facebook Page ---> KC Gift Shop 

Order : 013-6010704

Take care semua !

Of Isu Cadbury Kejap Halal, Kejap Haram, Jais & Jakim yang tak konsisten

Just nak share status Fb kawan Ima tentang kes-kes panas di Malaysia. Orang atasan mencetus kekeliruan dan mencipta huru-hara. Masyarakat yang jadi mangsa. Sudahlah ilmu diberi seciput cuma, cucuk hidung rakyat kemudian tarik membabi buta.

Apparently Rafael Nadal is a Muslim name (as Muslim as Prem Balasubramaniam is, I'd guess) and that Jais has a right to investigate if he suddenly decides to come over to Malaysia and attend, maybe a mass, in SFX on a beautiful sunday morning. Now, I feel, Jais should just apologise when they make a mistake and not come up with weird excuses. Jais and big brother Jakim seem to be suffering from the dreaded foot-in-mouthtitis disease. All started (lets not forget the bible snatching episode) when a Hindu girl with a very Muslim name decided to get married. And Jais had to barge in and stop the wedding so they can take a statement from the bride. WTF? People in Jais, otak kat bontot? Lost use of your mental faculties 'cos you've been sitting on your arse all day? What if the fine people at Hindu Sangam decide to drag me out of a masjid during friday prayers because I have a Hindu name? What then? What's sauce for the goose is sauce for the gander, is it not?

Now, the case of the "kidnapped" bibles. I seriously don't know whats the issue here. Jais, are your officers walking around with a stick up their arse? Kinky tau! Seriously, if you think that Muslims can be so easily converted by pushing a Bible into their hands then methinks you people have to seriously re-think the agama lessons in schools (not effective especially when 13/15 odd very Muslim sounding boys and men rape a girl). If a Muslim can be so easily swayed, then I suggest you look at the root cause and not just treat the symptoms. Is the faith or akidah of Muslims in Malaysia so brittle that Jais has to turn into a tactical unit and confiscate Bibles? Is that not a tad bit insulting? If Islam is taught well to Muslims ; the right path, not the overzealous, almost taliban like path of Jais and Jakim, I am very sure there is nothing to fear. Having said that, there is no compulsion in Islam, I believe everyone will eventually answer to our Maker. Who are we then to judge when we already have a Judge? Oh, Jais, by the way, a Bible opens from the front to back and is read left to right..... Exactly the opposite of the Al Quran. Also, the Al Quran is in Arabic and starts with the Al Fatihah (read every raka'at during daily obligatory prayers). Because you think Bibles will confuse Muslims. Just saying.

Jais, oh Jais, why not go to Jalan Doraisamy on a busy friday or saturday night and check out the scene there? I can guarantee you will find loads of young chaps and dames with very Muslim sounding names drowning in alcohol as well as drugs, playing tongue olympics at some dark corner in.... Lets say in Blanc Le Club? Or some clubs which host lgbt nights with almost 95% of patrons having Muslim sounding names? How? Xmo siasat? Nape? Because yg tu semua anak-anak datuk? Anak-anak orang kaya? Jais oh jais...... You must really have balls the size of mosquitos if you are willing to 'stand up for Islam and Muslims' by taking advantage of the weak and helpless, like the poor bride. Is Islam not fair? Why then the difference in enforcement? I seriously hope you folks in Jais and Jakim don't breed because you seem to have the IQ of a gnat.

Now, Jakim, aritu Cadbury haram; hari ni halal? Apakah kekangungan (or apakah kekadburian ini) ini? Flip flopping like our beloved Pak jib pink lips? Make up your mind will you? And the NGO's yg nak lebih alim sampai nak buat pertukaran darah, darah tu KKM label haram/halal ker? The blood stored there is also from ah chong/perumal/steven gomez etc and I'm sure they would have partook in some really tasty piece of char siew before they decided to donate blood. So how now? Darah ah chong boleh? Dah makan babi tau! Now that the chocolate is halal, I don't hear any apologies from the people who were against Cadbury. And to say it is a Jewish conspiracy to weaken the Muslims in Malaysia? With Muslims like above, tak perlu konspirasi yahudi. Dah memang bodoh pun.

I guess I'd better put a stop to my rants here. The amount of face palming I do is ridiculously high and why certain people have such low self esteem is beyond me. I know that once I am home, I will have loads of questions to answer. Time and again I have to explain that Islam is not like what these people make it out to be. Islam is a religion of peace. Islam is moderate. Islam is progressive. How can I bear witness , especially to my family, when these jokers are out there doing everything that is contrary to Islam? I am not perfect, far from it.... I know I will answer for my shortcomings and I try to live my life the best I can but I feel I have to say something about what is happening around us now. The zealots seem to have a field day. Oh, and before some smart alec decides to say 'kenapa india (i can think of a worse name that these people will have in mind but ill just not pen it) ni bising sangat?'; My name is Prem Balasubramaniam, most people call me Prem, some of my Muslim brothers and sisters call me Adam or Muhammad Adam and I believe I have some right to say the things I have said. I am sure with Ramadan around the corner, these jokers will be up to their tricks again (remember the toilet/canteen incident?). With that, somebody please stop the world, I want to get off. Wallahu a'lam.


Ima sedih dengan keadaan Malaysia.

Uols tahu tak yang kes penagih dadah kat Malaysia ni dah jadi teruk sangat. Polis kat Malaysia sama je macam polis India. Kaki rasuah. Dorang lah penyelamat pil kuda kat kampung-kampung. Sapa buat laporan, ada samseng yang akan datang tumbuk muka & patahkan tangan. 

Parah tau. Ini betul-betul kejadian. Bukan cobaan.


Tolonglah rasa sayu dengan keadaan ini :'(

Wednesday, May 7, 2014

Apungan


Seperti mahu, tapi selayaknya tak perlu
Yang dihidang layak dipandang

Yang diungkap layak dipendam
Yang dipendam patut diungkap

Antara kabur dan terang
Antara mata atau cahaya

Aku pohon petunjukMu.



07/05/2014

Friday, April 4, 2014

Subuh-subuh lagi dah terpacak depan pintu (2)

Di Kashmir, kami menginap di Houseboat selama 2 malam. Ia pengalaman unik kerana kami perlu naik sampan lebih kurang 10 minit untuk sampai ke rumah. Rumahnya utuh diperbuat dari kayu ukiran 100%, mempunyai ruang tamu, ruang makan dan 3 bilik tidur lengkap dengan bilik air.

Hiasan dalaman di rumah kayu ini benar-benar menangkap emosi saya. Suka sangat !!

Water Taxi. Boleh naik 3 orang 1 boat. Budaya Tipping di sini terlalu dahsyat. Sila masukkan bajet secukupnya dalam bajet percutian anda. When i mention secukupnya, it means " CUKUP BANYAK". 

Pemandangan mennghadap hamparan tasik dikelilingi pemandangan gunung salji begitu indah. Namun, hanya mampu menikmati keindahan itu sesekali kerana percutian disini seringkali diganggu penjual-penjual yang datang ke rumah.

Ada 3000 buah Houseboat yang cantik dikeliling Tasik ini. Subhanallah.
Mereka akan sentiasa bersedia untuk masuk ke rumah, dan menghampar satu persatu barang jualannya. Dimulakan dengan penjual jaket yang tak serik-serik merayu sehingga kami semua beli jaketnya, kemudian datang pula penjual souvenier kayu, kemudian esok pagi subuh subhi datang pula penjual souvenier kayu yang harganya lebih murah, diikuti penjual shawl dan sari yang menjual dgn harga melambung ke langit. Selama 3 hari tu, memang asalkan kita ada je kat rumah, bergilir-gilirlah penjual datang. Fenin.

Penjual jaket yang 2-3 kali masuk rumah untuk menjual. Semakin sakit hati bila tengok muka dia. Aduh !  Jual barang mahal, dan paksa-paksa kita beli sampai timbul rasa bersalah dan kesian. Siapa tak kuat iman, memang goyah berdepan dengan mereka.

Sepatutnya boleh enjoy di beranda rumah, tapi sayangnya hanya dipenuhi orang mereka. :(

3 hari di sini, kami sesak jiwa dengan sistem kedai offline yang datang terus ke pintu rumah. Nak sarapan tak aman, nak dinner pun tak aman. Harga yang diletak terlalu mahal dan tak masuk akal. Kalau malas nak tawar menawar, memang habis lah duit kering kontang di hari pertama.

Ahmad bertanggungjawab untuk memenuhi keperluan kami di Housboat, menyediakan sarapan dan makan malam. Walaupun sudah bayar pakej kepada tour agent, tetap mereka minta tips selama 3 hari. Katanya, mereka tak dibayar. Entahlah. Perjalanan harus diteruskan, kata abah, kalau nak berkira, masa kat Malaysia tu kita berjimat. Bila dah jalan ni.bayar je lah.. Kalau banyak berkira, keseronokan akan berkurang. Oh yes ! So true ! :D
Subuh di sini pukul 5pagi. Cik Pah & Cik Mas sudah kelaparan kerana jika di Malaysia sudah pukul 7 pagi. Mereka sediakan sarapan agak lewat , jadi Cik Pah mula mengetuk2 pintu cari air panas untuk makan maggi in cup. He he he. Memang kelakar kawan-kawan abah ni. 

" Timah, timah...kau tengok tu...lepas subuh je dorang dah ketuk pintu dah" kata Cik Pah. " Ingatkan si Ahmad, acik nak mintak air panas kat dia.. tengok-tengok dah berkumpul dah dorang ni nak berjual-jual..!"

Ya Allah, dorang ni semangat bebenor pepagi lagi nak meniaga. Aduhai !!!!

Masuk hari terakhir, money changer pulak datang di pelantar sampan depan rumah.Barangkali kawan-kawan peniaga dorang dah cakap " orang Malaysia tu dah habis duit beli barang-barang kitorang, Memang kaw-kaww kena tipu, jual mahal pun dorang bayor. Kau pergilah sana, mesti dorang nak tukar duit lagi. " He he.. " (ayat tu hanya ciptaan minda Ima semata-mata..heehe )

Apa pun, semangat menjual mereka sungguh tinggi. Tengok customer macam harimau kelaparan menerkam orang . Terkam ! Cekau duit dia ! Yeaahh !!  Selagi tak beli, selagi tu tak berganjak. Situasi ini biasa saja jika ke Indonesia atau China. Saya fikir, hanya di Malaysia je salesman kita tak pernah berjual sampai begitu sekali. 

Kadang-kadang terfikir juga nak bawa mereka ni datang Malaysia jadi salesman saya. Mesti barang habis jual, sebab mereka jenis tak putus asa, bersabar dengan karenah, tahan kena maki dan ayat rayuan mereka power ! Atau mungkin ada baiknya mereka ni kita jadikan Coach untuk melatih semua Salesman cap Melayu keluaran Malaysia. Hehe.


Okay !
Jumpa lagi ~~~ 

p/s : yg seronok shopping
Ima Zahra :P

Sunday, March 30, 2014

Perjalanan pergi Kashmir yang tak sampai-sampai (1)

Perjalanan ke Kashmir pada minggu lalu membuat saya terfikir , ' tang mana yang Air Asia boleh menang 5 tahun berturut-turut sbg Best Asian Low-Cost Carrier ?'
Airport LCCT yang sangat tak mesra, kena jalan jauh gila dari satu tempat ke satu tempat.. semua benda berbayar, dan tangga ( naik kapal ) sungguh tak awesome !

21 Mac 2014 : Perjalanan saya bermula dari KL - Kolkata selama 4 jam. Kemudian menunggu di airport Kolkata selama 5jam untuk domestic flight Kolkata-Delhi. Pastinya tiada ruang solat disediakan, jadi kami solat subuh di tempat menunggu. Tukang cuci tandas tu bising betul bila kami ambil wuduk sebab lantai jadi basah. ( Bukan banjir pun ! )

Ada beberapa syarikat penerbangan tambang murah di India yang saya perasan sepanjang perjalanan ; Indigo, Spice Jet, Jet Airways, Air India .

Airport Kolkata ( Domestik )
Airport Kolkata

Airport Delhi ( Domestik )

Di airport Delhi

Bahagian luar Airport Srinagar, Kashmir

Perjalanan ke Delhi sekitar 2 jam lebih. Hanya transit sebentar sementara menunggu flight seterusnya ke Sri Nagar, Kashmir. Terasa tak sampai-sampai ke tempat tujuan. Tapi kami berenam ( Saya, mak, abah, Cik Mas, Cik Pah & C.Din ) enjoy je minum kopi entah berapa kali, makan beralas perut berkali-kali. Tidur atas lantai beralas sejadah. Tengah-tengah pagi buta dorang sembur ubat nyamuk dalam airport. Gila. Lemau tak terkata. 


Kalau kaki complaint, memang akan rasa terseksa dengan perjalanan kami. Hehe. Mujurlah kawan-kawan abah sporting belaka.

Oh ya ! Kami bukan pergi holiday..tapi pergi travel. Jadi, kena banyak fleksibel & we dont expect too much leisure. :p

22 Mac 2014, 10pagi :
Tiba di Airport Sri Nagar. Angin sejuk dan timbunan salji di ruang airport menyapa kami. Airport Srinagar kecil dan sistem imegresennya poyo. 

Pemandangan dari atas, Kashmir.

Pergunungan Salji Himalaya

Luar airport SriNagar

Oh, sebenarnya.. terlalu banyak pemeriksaan ntah apa-apa yang masuk dek akal di semua airport India. Sekejap-sekejap check tiket. Lepas tu beg hand lugage pun kena tag & kena cop. Setiap kali nak naik kapal, dekat 10 kali kitorang berhenti untuk diperiksa. 

Sesiapa yang berangan nak ke India, tolong berada di airport 3-4 jam lebih awal. 

Tangga kapal :
Saya suka tangga kapal terbang Indigo.. untuk orang tua-tua sakit kaki, ia sangat selesa untuk naik / turun kapal. Bukan macam Air Asia, tangga tak cool langsung. Kesian tengok nyai bergigih-gigih nak panjat naik & turun tangga. 

Abah berjaket batek Indonesia. 
Shuttle bus :
Ada shuttle bus yang akan bawa kita direct ke kapal dari departure hall. Tak lah terkedek-kedek berjalan jejauh macam kat Air Asia.

Seat lebih selesa :
Finally, seat Indigo lebih selesa dan luas sikit berbanding Air Asia. Baru lah lega pinggang dan tengkuk. 

Budak menangis :
Malangnya untuk setiap flight yang saya naik, sentiasa ada budak kecik yang meragam menangis suara satu kapal tak henti-henti & parent dia buat dek jeee !!! Uwaaaaaa ~~ Memang tension. Rasa nak baling je budak tu dengan parent dia sekali ke luar tingkap kapal. Urgh.


Err..i mean..RASA je.. rasa je nak campak.
hehe :p

Tuesday, March 18, 2014

Kita punya pilihan



Kita punya pilihan sebenarnya ; 
Untuk melihat mana yg baik mana yg buruk.
Untuk memikir dgn akal atau melulu.
Untuk merasa yang basi atau yg baru.
Untuk menyimpan atau membuang.
Untuk mengikut atau memimpin.

Kita punya pilihan sebenarnya ;
Untuk ke syurga atau ke neraka.
Untuk menang atau bagi syaitan menang. 
Aduhai dunia, disinilah tempat hidup dan mati bukan pilihan.

Tapi tempat membuat pelbagai pilihan.

19/3/2014 /  17 JamadilAwal 1435H



p/s : pilihan yang lalu mungkin tersasar, tapi ia telah menjadi pengajaran bererti untuk diri. kesallah seketika dan kemudian binalah pilihan yang lebih matang. Yang lebih penting ialah siapa kita hari ini.