Monday, March 9, 2015

Harga Wedding Guestbook

Untuk menyiapkan 1 handmade guestbook, biasanya akan memakan masa 6-10 jam. Dari proses pemilihan kertas, beli stok, gulung bunga, pemilihan aksesori hinggalah ke binding. Setakat hari ini, Ima buat guestbook secara part time. Di siang hari perlu bekerja mencari nafkah dan tertakluk kepada hukum-hakam orang biasa makan gaji. Di sebelah malam barulah dapat buat guestbook. Tapi sebab seronok punya hal, siang malam kerja pun tak apa. Asalkan sihat dan customer happy dengan hasilnya.




Di pasaraya atau stationary memang ada guestbook siap untuk dibeli. Harga dari RM 30- RM 50. Jika anda ada bajet sebanyak itu, silalah beli yang readymade. Sebab ima memang tak mampu nak custommade, gulung kertas dan design cantik-cantik kemudian jual dengan bajet kurang dari RM 100. 


Maafkan dakuuu..huwaaaaa ( nanges guling guling )... Walaupun cuma kertas sebagai material asas, tapi kertas-kertas yang ku guna tidak lah murah.. Ditambah dengan printing di bahagian dalam setiap page, dan decor-decor yang penuh kasih sayang, juga lenguh pinggang dan tengkuk .. phewwww...


Apa pun, Ima cuba sedaya upaya nak tolong bakal-bakal pengantin ada guestbook yang cantiks. Jadi setiap bulan-bulan tertentu, Ima akan buat offer istimewa utk pelanggan KC Gift Shop. Jadi, kalau nak tahu... check out dekat Instagram IMAZAHRA_KC atau FB KC GIFT SHOP. 


Okay ! 

Semoga impian hari perkahwinan kalian menjadi sesweeeeettt yang diimpikan.. InsyaAllah :D :D



Take Care !


Ima Zahra 
XOXO

Thursday, February 26, 2015

Tempah Wedding Guestbook 2015

Alhamdulillah, awal tahun 2015 dimulakan dengan order guestbook yang bertalu-talu. Seronok bila ramai juga yang menghargai keunikan seni kertas ni. 

Guestbook adalah trend terkini yang hampir wajib ada di setiap pintu masuk majlis perkahwinan. Bila tetamu tak sempat bertemu dengan pengantin, mungkin kerana pengantin sibuk dikerumuni 'peminat', atau mungkin kerana terpaksa bergegas ke kenduri yang lain..maka mencoretkan ucapan istimewa di guestbook adalah tindakan paling tepat pada waktu itu.

Ramai pasangan pengantin yang enjoy baca guestbook selepas habis majlis perkahwinan. Macam-macam ucapan dan cuit cuit yang ditulis. Sebuah guestbook akan disimpan baik sampai ke anak cucu dan sesekali masa anniversary bolehlah baca semula guestbook dengan pasangan anda. Sweet sangat ! :D

Siapa cakap guestbook tak penting ? Ia berfungsi sebagai alat komunikasi antara pengantin dan tetamu yang hadir. Tetamu berasa kehadirannya dialu-alukan oleh tuan rumah. Ima berharap, tuan rumah berilah tugas kepada saudara-mara / anak buah yang ringan mulut untuk jaga meja guestbook. Ajak tetamu untuk tulis di buku tersebut. Bukan apa, orang Malaysia ni pemalu orangnya. Kena berjemput baru nak buat. Hehe. Jadi, tak lah buku tu terbiar kosong tanpa diisi sehingga habis majlis.


Ima nak kongsikan beberapa gambar guestbook / buku tetamu baru tahun 2015. Selamat cuci mata !


Quilling Guestbook Pink Pastel

Quilling Guestbook Pastel Color

Quilling Guestbook Blue / Biru



Yang ini pula, produk baru KC Gift Shop by Ima Zahra . Wedding frame untuk meja Guestbook.

Quilling Frame by Ima Zahra





Kenapa anak lelaki dimanjakan ?

Wau !

Tajuk blog ini sungguh berat sebelah kan ? Sungguh ! Ima benar-benar nak tahu..kenapa anak lelaki zaman sekarang selalu dimanjakan ?

Umumnya, kenapa anak-anak zaman sekarang terlalu menjadi " tuan " dalam rumah ?

Arwah atok dulu seorang yang garang, tegas dan boleh jadi mengerikan. Ha ha. Tapi anak-anak atok menjadi. Faham tak maksud menjadi ? Bukan menjadi-jadi .

Ia menjadi manusia. Ia menjadi seorang anak yang tahu berdikari. Yang tahu berfikir. Walaupun tak sekolah tinggi, tapi boleh survive.

Kadang-kadang rasa nak balun je mak-mak yang sibuk memanjakan anak lelaki ( umur 4 tahun - 30 tahun ) berlebih-lebihan . Bukan apa, anak lelaki yg terover dose manja ni bakal menyusahkan bini sebab tak reti buat kerja / gagal merancang keluarga  dan gedik mengalahkan perempuan.

Lelaki dicipta untuk jadi pemimpin. Sifatnya imam, strong, berdikari, akal tinggi, kawal emosi, rasional, bijak , berusaha cari ilmu & rezeki.

Tak ada maknanya manusia tu tiba-tiba nak jadi pandai bila dah tua. Semuanya hasil didikan dari rumah. Dari kecil.


Tak faham kenapa anak perempuan dididik untuk bijak semua perkara. Dari belajar di sekolah hingga ke pandai mengurus rumah .

Anak lelaki ? Dibiar tak payah basuh pinggan lepas makan atau tak perlu kemas halaman rumah yang dah berlalang ? Dibiar sibuk main game tanpa beri penekanan untuk hafal doa dan surah ?


Berat sebelah parent zaman sekarang.


Ah. muak lah.


Sunday, February 15, 2015

Uniqueness of Krabi , souveniers & food

Gambar-gambar dibawah ialah perkara / benda yang mencuri hati Ima untuk berhenti lihat & belek beberapa minit.


Mangoteen paste. Suka tengok packaging dia.
- Airport Krabi -

Thailand mmg kaya dengan produk spa yang comel & menarik.
- Airport Krabi - 

Packaging dia menggiurkan.
- Airport Krabi -

Smart idea for gift.
- Airport Krabi -

comey gilaaaaaaa !!!!
- Airport Krabi -

Syurga makanan Muslim. Gerai-gerai di sini mewah dengan makanan suka-suka utk dimakan. Malam sahaja.
- Depan masjid Krabi -

Jam tu menarik.
- Airport Krabi -

Twist potato. Tak sedap. kbai.
- depan masjid Krabi -

Ima berulang-ulang pegang menatang ni. Selagi tak beli, selagi tu pegang n geram. Maka, suruh Ae beli. Hehehe :p
- Kedai tepi pantai Krabi -

Packaging menarik.

Saja nak post pic poyo. Kbai.

Kali ni tak mau tulis panjang-panjang. Tengok gambar je sudah lah. Hehehe

Wednesday, January 14, 2015

Emerald Pool Krabi dan dugong asing

Tajuk post sangat kureng hajau .


Sebelum bertolak Krabi, ima blogwalking dulu . Baca-baca apa yang menarik di sana. Memandangkan waktu Ima di sana, bulan tengah penuh..jadi nak ambil kesempatan untuk tap energi-energi yang unik especial untuk love & communication.


Antara yang paling ima terjatuh hati ialah Emerald Pool.


Pasang niat siap-siap ke sana. Ima ambil pakej yang pergi temple ( bosan kat sini ) tapi, tempat ni Ima ada dejavu. Lepas pergi temple naik gajah, lepas tu pergi hot spring, dah habis selesai baru kita debush ke dalam Emerald pool.


Lunch dulu di restoran. Disediakan oleh agensi yang bawak kitorang. Makanya makanlah semeja dengan mat-mat saleh. Depa nampak sungguh terseksa makan green curry chicken yang sungguh pedas. Meja kami-kami yang Melayu ni sekejap je licin licau. Huhu.



Lepas isi perut, bermulalah kaki ini menapak lebih kurang 1km yang sediikit berbukit ke Emerald Pool. Hongeh. Dah lama tak exercise. Haha. Tapi hasilnya memang puas hati. Terpesona tengok airnya yang biru kehijauan. Subhanallah. Jernihnya air.



Kolam untuk mandi-mandi ada bahagian yang dalam, ada bahagian cetek. Bagi Ima yang tak reti berenang dan katik, maka tak berapa nak enjoy sangatlah. Kahkah. Airnya sejuk tapi tak berapa sejuk. Dasar batu di sekitar kolam tersangat licin. Nak berdiri pun seram. Anytime boleh gedebuk.





Sakit sungguh mata melihat tourist yang berdugong-dugong pakai bikini sependa. Harap orang melayu je lah yang tutup body kat sana. Huhuhu.. 


Air dari limpahan Emerald Pool.. jernih. Kitorang tak berapa dugong sgt la :p
Cukup cukuplah...


Selesai mandi kat Emerald Pool, kitorang berkaki ayam jalan lebih kurang 650m mendaki ke Blue Pool. Menyesal. Pastikan korang jalan pakai selipar ya. Kitorang terpaksa berjalan tanah-tanah liat celah pokok dalam hutan sementara nak sampai Blue Pool tu. Padan muka. haha.




Warna biru di dasar tasik sangat memukau dan luar biasa. Airnya panas menggelegak. Dasar kolamnya berselut. Kalau nak bunuh diri bergaya, silalah cuba-cuba berenang di sini. Sekali pluuup masuk kolam, selamat jalan ditelan kolam. No swimming.


Mat Salleh yang kitorang jumpa di sana tu cakap " we came here for nothing ". Hampa betul dia berjalan sikit punya jauh, rupanya tak boleh mandi. Hihihi.


Sabarlah pakcik.


Ima tetap berpuas hati sebab dapat tengok kejadian muka bumi yang membuktikan kehebatan Allah swt. Lukisan alam yang tak terbayang di fikiran berada di depan mata. Agaknya, entah macammanalah cantiknya Syurga nanti kan ?


Subhanallah.



Krabi Trip : Nak tukar duit di mana ?

Malas nak intro. lets get straight to the point.


Duit Malaysia jatuh merudum redam. Berita kurang baik untuk kaki shopping macam Ima. Even pergi Thailand, tapi tak dapat enjoy duit Thailand murah. 


Perkara pertama yang difikir bila nak keluar negara ialah :-

1. Pasport - adakah masih valid lebih 6 bulan ?
2. Tiket flight dan details check in baggage ke tak etc.
3. Duit untuk ditukar.
4. Pack baju


Kedua fikir :- nak tukar duit kat Malaysia ke kat sana lagi untung ? Ada sesetengah tempat yang tak jauh beza ratenya. Tapi setakat yang Ima pergi awal bulan Jan baru-baru ini, rate jika tukar di Malaysia & di Krabi banyak juga bezanya.


Sedikit menyesal sebab tak tukar di Malaysia banyak-banyak. Sebab kalau nak tukar riban-riban, ima nasihatkan tukarlah di sini. Akan ada beza ratus-ratus jugak. Tukar kat Krabi lebih mahal dan harganya berbeza-beza antara 1 money changer ke money changer yg lain.


Tapi kalau setakat memang niat nak tidur kat hotel 3 hari 3 malam tak mau keluar-keluar... Ima rasa tak payah lah tukar duit banyak-banyak. Cumanya, rugilah tak dapat makan pancake nuttela yang super menggiurkan kat sana tu puas-puas. Hehehe.


Kalau memang nak beraktiviti puas-puas & makan sedap, ima rasa allocate lah duit belanja RM150 sehari. So kalau uols nak duduk sana 5 hari, sila lah kali dengan  RM150-RM200. Itu cuma duit untuk aktiviti kot-kot korang nak pergi island tour ke... jungle tracking ke..naik atv ke..naik gajah ke.. apa-apa lah.


Cop! Tu belum masuk duit shopping souvenir ya!


Tawar menawar adalah sangat penting di sana. Apa pun, Ima rasa selesa berjual beli di Krabi sebab peniaga dorang tak begging kita untuk beli. Macam dekat Indonesia / India...mampuusssss sampai ke liang lahad dia pujuk rayu ko sampai beli. Hamek. Daya kegigihan mereka tersangat tinggi. Tapi kat Krabi ni boleh relaks-relaks. Agaknya dorang nampak orang Malaysia ni bukan kaki perabis duit sangat berbanding mat saleh yang kaya raya tu. Kira OK lah kan, silakan lah kikis duit mereka yang sepatutnya. Ha ha.


Oh ya !


Selalunya Ima enjoy shopping even tak ada cash in hand. Tapi janganlah berangan di Krabi. Cash sangat penting di sana. Tak banyak kedai yg boleh kita swipe-swipe card. Unless korang dah set siap-siap dari Malaysia untuk pengeluaran cash antarabangsa.. senanglah hidup. ATM merata-rata. Money changer pun berlambak.


Tak dapat kat town, kat airport pun boleh sambung shopping sebelum balik. Huhu. Dasar shopaholic ! Kedai ala kadar, tapi boleh la nak last minute shopping souvenir ke apa. :p


Macam biasa, Ima wajib beli buku di mana-mana airport luar negara. Ima beli sebijik. Flight balik cuma sejam suku dah sampai Malaysia, Buku tak sempat habis , dah landing. Sadis.


Sekian dulu. Ok baaaaiiii

Friday, January 9, 2015

Quilling Wedding Guest Book - Tempahan 2015 dibuka.

Syukur alhamdulillah. Tahun 2015 dimulakan dengan kisah tersendiri. Semoga kita bersemangat untuk mencapai impian di tahun baru ini. 

Ada yang merancang untuk berkahwin di waktu terdekat ? Bagaimana preparation ? Ima doakan semuanya lancar. 

Untuk yang nak order guest book / urgent order guestbook bolehlah hubungi Ima terus 013-6010704. Sebelum order bertimbun-timbun, lebih baik cop awal-awal ..tangan Ima ada dua je utk quilling. Belum pandai gulung kertas pakai kaki lagi. Hehehe..

Kalau dah pandai nanti Ima bagitau yea. ;)


Design-design guestbook boleh tengok kat album Fb KC Gift Shop 

Boleh request nak Quilling Guest Book atau Non Quilling Guest Book. 


Kalau dah berpinau mata tengok design cantik2 kat album tu, nak senang request je kat Ima design yang baru. Bagitau tema, warna & nak design yang lebih kurang macam mana ... upsss yang pentinggg nak yang bajet berapa RM.. haaa.. InsyaAllah..kita roger-roger lah eh :D

Yang non quilling tu maksudnya tak ada bunga yang diperbuat dari kertas yang digulung.. Kalau tak sure jugak, kita wasap wasap lah ya..


Follow Instagram Ima Zahra --> http://instagram.com/imazahra_kc

contoh non quilling wedding guest book


Tempahan hantaran fresh flower / unik design - area KL / Selangor . Ima boleh buat. Sure cantik..