Wednesday, January 14, 2015

Emerald Pool Krabi dan dugong asing

Tajuk post sangat kureng hajau .


Sebelum bertolak Krabi, ima blogwalking dulu . Baca-baca apa yang menarik di sana. Memandangkan waktu Ima di sana, bulan tengah penuh..jadi nak ambil kesempatan untuk tap energi-energi yang unik especial untuk love & communication.


Antara yang paling ima terjatuh hati ialah Emerald Pool.


Pasang niat siap-siap ke sana. Ima ambil pakej yang pergi temple ( bosan kat sini ) tapi, tempat ni Ima ada dejavu. Lepas pergi temple naik gajah, lepas tu pergi hot spring, dah habis selesai baru kita debush ke dalam Emerald pool.


Lunch dulu di restoran. Disediakan oleh agensi yang bawak kitorang. Makanya makanlah semeja dengan mat-mat saleh. Depa nampak sungguh terseksa makan green curry chicken yang sungguh pedas. Meja kami-kami yang Melayu ni sekejap je licin licau. Huhu.



Lepas isi perut, bermulalah kaki ini menapak lebih kurang 1km yang sediikit berbukit ke Emerald Pool. Hongeh. Dah lama tak exercise. Haha. Tapi hasilnya memang puas hati. Terpesona tengok airnya yang biru kehijauan. Subhanallah. Jernihnya air.



Kolam untuk mandi-mandi ada bahagian yang dalam, ada bahagian cetek. Bagi Ima yang tak reti berenang dan katik, maka tak berapa nak enjoy sangatlah. Kahkah. Airnya sejuk tapi tak berapa sejuk. Dasar batu di sekitar kolam tersangat licin. Nak berdiri pun seram. Anytime boleh gedebuk.





Sakit sungguh mata melihat tourist yang berdugong-dugong pakai bikini sependa. Harap orang melayu je lah yang tutup body kat sana. Huhuhu.. 


Air dari limpahan Emerald Pool.. jernih. Kitorang tak berapa dugong sgt la :p
Cukup cukuplah...


Selesai mandi kat Emerald Pool, kitorang berkaki ayam jalan lebih kurang 650m mendaki ke Blue Pool. Menyesal. Pastikan korang jalan pakai selipar ya. Kitorang terpaksa berjalan tanah-tanah liat celah pokok dalam hutan sementara nak sampai Blue Pool tu. Padan muka. haha.




Warna biru di dasar tasik sangat memukau dan luar biasa. Airnya panas menggelegak. Dasar kolamnya berselut. Kalau nak bunuh diri bergaya, silalah cuba-cuba berenang di sini. Sekali pluuup masuk kolam, selamat jalan ditelan kolam. No swimming.


Mat Salleh yang kitorang jumpa di sana tu cakap " we came here for nothing ". Hampa betul dia berjalan sikit punya jauh, rupanya tak boleh mandi. Hihihi.


Sabarlah pakcik.


Ima tetap berpuas hati sebab dapat tengok kejadian muka bumi yang membuktikan kehebatan Allah swt. Lukisan alam yang tak terbayang di fikiran berada di depan mata. Agaknya, entah macammanalah cantiknya Syurga nanti kan ?


Subhanallah.



Krabi Trip : Nak tukar duit di mana ?

Malas nak intro. lets get straight to the point.


Duit Malaysia jatuh merudum redam. Berita kurang baik untuk kaki shopping macam Ima. Even pergi Thailand, tapi tak dapat enjoy duit Thailand murah. 


Perkara pertama yang difikir bila nak keluar negara ialah :-

1. Pasport - adakah masih valid lebih 6 bulan ?
2. Tiket flight dan details check in baggage ke tak etc.
3. Duit untuk ditukar.
4. Pack baju


Kedua fikir :- nak tukar duit kat Malaysia ke kat sana lagi untung ? Ada sesetengah tempat yang tak jauh beza ratenya. Tapi setakat yang Ima pergi awal bulan Jan baru-baru ini, rate jika tukar di Malaysia & di Krabi banyak juga bezanya.


Sedikit menyesal sebab tak tukar di Malaysia banyak-banyak. Sebab kalau nak tukar riban-riban, ima nasihatkan tukarlah di sini. Akan ada beza ratus-ratus jugak. Tukar kat Krabi lebih mahal dan harganya berbeza-beza antara 1 money changer ke money changer yg lain.


Tapi kalau setakat memang niat nak tidur kat hotel 3 hari 3 malam tak mau keluar-keluar... Ima rasa tak payah lah tukar duit banyak-banyak. Cumanya, rugilah tak dapat makan pancake nuttela yang super menggiurkan kat sana tu puas-puas. Hehehe.


Kalau memang nak beraktiviti puas-puas & makan sedap, ima rasa allocate lah duit belanja RM150 sehari. So kalau uols nak duduk sana 5 hari, sila lah kali dengan  RM150-RM200. Itu cuma duit untuk aktiviti kot-kot korang nak pergi island tour ke... jungle tracking ke..naik atv ke..naik gajah ke.. apa-apa lah.


Cop! Tu belum masuk duit shopping souvenir ya!


Tawar menawar adalah sangat penting di sana. Apa pun, Ima rasa selesa berjual beli di Krabi sebab peniaga dorang tak begging kita untuk beli. Macam dekat Indonesia / India...mampuusssss sampai ke liang lahad dia pujuk rayu ko sampai beli. Hamek. Daya kegigihan mereka tersangat tinggi. Tapi kat Krabi ni boleh relaks-relaks. Agaknya dorang nampak orang Malaysia ni bukan kaki perabis duit sangat berbanding mat saleh yang kaya raya tu. Kira OK lah kan, silakan lah kikis duit mereka yang sepatutnya. Ha ha.


Oh ya !


Selalunya Ima enjoy shopping even tak ada cash in hand. Tapi janganlah berangan di Krabi. Cash sangat penting di sana. Tak banyak kedai yg boleh kita swipe-swipe card. Unless korang dah set siap-siap dari Malaysia untuk pengeluaran cash antarabangsa.. senanglah hidup. ATM merata-rata. Money changer pun berlambak.


Tak dapat kat town, kat airport pun boleh sambung shopping sebelum balik. Huhu. Dasar shopaholic ! Kedai ala kadar, tapi boleh la nak last minute shopping souvenir ke apa. :p


Macam biasa, Ima wajib beli buku di mana-mana airport luar negara. Ima beli sebijik. Flight balik cuma sejam suku dah sampai Malaysia, Buku tak sempat habis , dah landing. Sadis.


Sekian dulu. Ok baaaaiiii

Friday, January 9, 2015

Quilling Wedding Guest Book - Tempahan 2015 dibuka.

Syukur alhamdulillah. Tahun 2015 dimulakan dengan kisah tersendiri. Semoga kita bersemangat untuk mencapai impian di tahun baru ini. 

Ada yang merancang untuk berkahwin di waktu terdekat ? Bagaimana preparation ? Ima doakan semuanya lancar. 

Untuk yang nak order guest book / urgent order guestbook bolehlah hubungi Ima terus 013-6010704. Sebelum order bertimbun-timbun, lebih baik cop awal-awal ..tangan Ima ada dua je utk quilling. Belum pandai gulung kertas pakai kaki lagi. Hehehe..

Kalau dah pandai nanti Ima bagitau yea. ;)


Design-design guestbook boleh tengok kat album Fb KC Gift Shop 

Boleh request nak Quilling Guest Book atau Non Quilling Guest Book. 


Kalau dah berpinau mata tengok design cantik2 kat album tu, nak senang request je kat Ima design yang baru. Bagitau tema, warna & nak design yang lebih kurang macam mana ... upsss yang pentinggg nak yang bajet berapa RM.. haaa.. InsyaAllah..kita roger-roger lah eh :D

Yang non quilling tu maksudnya tak ada bunga yang diperbuat dari kertas yang digulung.. Kalau tak sure jugak, kita wasap wasap lah ya..


Follow Instagram Ima Zahra --> http://instagram.com/imazahra_kc

contoh non quilling wedding guest book


Tempahan hantaran fresh flower / unik design - area KL / Selangor . Ima boleh buat. Sure cantik..

Tuesday, December 30, 2014

The Ocean Of Dunya



This worldly life, the dunya, is just like the ocean. And our hearts are the ships. We can use the ocean for our needs and as a means to get to our final destination.

But the ocean is only that : a means. 

It is a means for seeking food of the sea. It is a means of travel. It is a means of seeking a higher purpose. But it is something which we only pass through, yet never think to remain in.

Imagine what would happen if the ocean became our end - rather than just a means.


Eventually we would drown.

As long as the ocean's water remain outside the ship, the ship will continue to float and be in control. But what happens as soon as the water creeps into the ship ? 

What happens when the dunya is not just water outside of our hearts, when the dunya is no longer just a means ? What happens when the dunya enters our heart ?

That is when the boat sinks.

That is when the heart is taken hostage and become a slave. And that is when the dunya - which was once our control - begins to control us.

To stay float, we must view this world in exactly the same way, for Allah swt has told us that, 
" Verily in the creation of the heavens and the earth are sign for those who Reflect," ( Quran 3 :190 ). 


- Beautiful reading from " Reclaim your heart" , Yasmin Mogahed -


Lets reflect.

Pray, and act smarter for a better 2015.
Seek for akhirah.
You'll get dunya and akhirah.

May Allah continuously guide me & all of us ..insyaAllah.

Tuesday, December 2, 2014

Sembuhkanlah..

Demi dia yang selalu mengutamakan kegembiraan orang lain,
demi dia yang selalu mahu memberi walau dia sendiri pun tak cukup,
demi dia yang selalu mahu memudahkan walau dia sanggup bersusah,
demi dia yang selalu jujur dalam katanya,
demi dia yang terlalu ikhlas dalam persahabatan,

demi dia yang tak jemu mencari ilmu
yang cintanya pada sang buku
yang sering ke seminar kerana dahagakan perkongsian

demi dia yang cintakan alam dan keajaiban ciptaan Allah
demi dia yang suka mengembara
Ya Allah...

Sembuhkanlah penglihatan abah.
Tak terdaya hatiku bila dia tak mampu melihat jelas isteri & anaknya
Tak tertahan hatiku bila
dari membaca dengan Zoom In beratus peratus di komputer
membaca Sms di handphone dengan kanta
Tak sanggup melihat
dia perlahan-lahan semakin sukar membaca Al Quran..

Hatiku rapuh.
Kami gundah Ya Allah. Gundah sungguh.

Demi kebaikan hatinya
Ampunilah abah , sembuhkanlah penglihatannya.


Amin.

3/12/14

Tuesday, November 25, 2014

Nak naik seri wajah di hari perkahwinan ?


Aura Seri menaikkan seri wajah , aroma bunga-bungaan yang wangi menaikkan mood & membuat diri lebih positif setiap hari. 

UNTUK SEMUA BAKAL PENGANTIN BARU , INI PROMOSI NAIK SERI 7 HARI UNTUK ANDA. 

Pakat pakai dengan mak pengantin, adik pengantin, kakak pengantin... biar semuanya berseri dan lancar majlis anda.. 

 Aura Seri mengakui dengan 3 titis setiap hari mampu : ~ 

 -Menaikkan seri wajah dgn segera 
 -Meningkatkan keyakinan 
 -Menguatkan daya penarik 
 -Menstabilkan emosi,fizikal dan mental 
 -Meredakan Stress dan memberi ketenangan 


DAPATKAN DISKAUN UNTUK BELIAN AURA SERI dengan cara PM kami di sini --> https://www.facebook.com/Realelite-World-105656656…/…/inbox/ 

 3-5 botol - Diskaun 5% 
 6-10 botol - Diskaun 15 % 
 11-20 botol - Diskaun 30% 

 Promosi tamat 30 November 2014. 

 Info produk dan cara pakai boleh dapatkan di www.auraserinur.blogspot.com 

 Sila share-share info berseri ini di wall anda.. 

 Customer kami ramai yang seronok sakan bila tengok gambar sendiri berseri2 di hari istimewa. ..syoook nyaaaaa !! 013-6010704

Friday, November 21, 2014

Bunuhlah benci dalam hatimu. Ciptalah Cinta di Hati Muliamu.

sejauh manakah hati mahu membenci...sedangkan kasih sayanglah yang seharusnya merajai hati lalu membunuh benci..

hidup terlalu singkat untuk berhasad dan terlalu luas untuk membuat kebaikan.