Friday, April 4, 2014

Subuh-subuh lagi dah terpacak depan pintu (2)

Di Kashmir, kami menginap di Houseboat selama 2 malam. Ia pengalaman unik kerana kami perlu naik sampan lebih kurang 10 minit untuk sampai ke rumah. Rumahnya utuh diperbuat dari kayu ukiran 100%, mempunyai ruang tamu, ruang makan dan 3 bilik tidur lengkap dengan bilik air.

Hiasan dalaman di rumah kayu ini benar-benar menangkap emosi saya. Suka sangat !!

Water Taxi. Boleh naik 3 orang 1 boat. Budaya Tipping di sini terlalu dahsyat. Sila masukkan bajet secukupnya dalam bajet percutian anda. When i mention secukupnya, it means " CUKUP BANYAK". 

Pemandangan mennghadap hamparan tasik dikelilingi pemandangan gunung salji begitu indah. Namun, hanya mampu menikmati keindahan itu sesekali kerana percutian disini seringkali diganggu penjual-penjual yang datang ke rumah.

Ada 3000 buah Houseboat yang cantik dikeliling Tasik ini. Subhanallah.
Mereka akan sentiasa bersedia untuk masuk ke rumah, dan menghampar satu persatu barang jualannya. Dimulakan dengan penjual jaket yang tak serik-serik merayu sehingga kami semua beli jaketnya, kemudian datang pula penjual souvenier kayu, kemudian esok pagi subuh subhi datang pula penjual souvenier kayu yang harganya lebih murah, diikuti penjual shawl dan sari yang menjual dgn harga melambung ke langit. Selama 3 hari tu, memang asalkan kita ada je kat rumah, bergilir-gilirlah penjual datang. Fenin.

Penjual jaket yang 2-3 kali masuk rumah untuk menjual. Semakin sakit hati bila tengok muka dia. Aduh !  Jual barang mahal, dan paksa-paksa kita beli sampai timbul rasa bersalah dan kesian. Siapa tak kuat iman, memang goyah berdepan dengan mereka.

Sepatutnya boleh enjoy di beranda rumah, tapi sayangnya hanya dipenuhi orang mereka. :(

3 hari di sini, kami sesak jiwa dengan sistem kedai offline yang datang terus ke pintu rumah. Nak sarapan tak aman, nak dinner pun tak aman. Harga yang diletak terlalu mahal dan tak masuk akal. Kalau malas nak tawar menawar, memang habis lah duit kering kontang di hari pertama.

Ahmad bertanggungjawab untuk memenuhi keperluan kami di Housboat, menyediakan sarapan dan makan malam. Walaupun sudah bayar pakej kepada tour agent, tetap mereka minta tips selama 3 hari. Katanya, mereka tak dibayar. Entahlah. Perjalanan harus diteruskan, kata abah, kalau nak berkira, masa kat Malaysia tu kita berjimat. Bila dah jalan ni.bayar je lah.. Kalau banyak berkira, keseronokan akan berkurang. Oh yes ! So true ! :D
Subuh di sini pukul 5pagi. Cik Pah & Cik Mas sudah kelaparan kerana jika di Malaysia sudah pukul 7 pagi. Mereka sediakan sarapan agak lewat , jadi Cik Pah mula mengetuk2 pintu cari air panas untuk makan maggi in cup. He he he. Memang kelakar kawan-kawan abah ni. 

" Timah, timah...kau tengok tu...lepas subuh je dorang dah ketuk pintu dah" kata Cik Pah. " Ingatkan si Ahmad, acik nak mintak air panas kat dia.. tengok-tengok dah berkumpul dah dorang ni nak berjual-jual..!"

Ya Allah, dorang ni semangat bebenor pepagi lagi nak meniaga. Aduhai !!!!

Masuk hari terakhir, money changer pulak datang di pelantar sampan depan rumah.Barangkali kawan-kawan peniaga dorang dah cakap " orang Malaysia tu dah habis duit beli barang-barang kitorang, Memang kaw-kaww kena tipu, jual mahal pun dorang bayor. Kau pergilah sana, mesti dorang nak tukar duit lagi. " He he.. " (ayat tu hanya ciptaan minda Ima semata-mata..heehe )

Apa pun, semangat menjual mereka sungguh tinggi. Tengok customer macam harimau kelaparan menerkam orang . Terkam ! Cekau duit dia ! Yeaahh !!  Selagi tak beli, selagi tu tak berganjak. Situasi ini biasa saja jika ke Indonesia atau China. Saya fikir, hanya di Malaysia je salesman kita tak pernah berjual sampai begitu sekali. 

Kadang-kadang terfikir juga nak bawa mereka ni datang Malaysia jadi salesman saya. Mesti barang habis jual, sebab mereka jenis tak putus asa, bersabar dengan karenah, tahan kena maki dan ayat rayuan mereka power ! Atau mungkin ada baiknya mereka ni kita jadikan Coach untuk melatih semua Salesman cap Melayu keluaran Malaysia. Hehe.


Okay !
Jumpa lagi ~~~ 

p/s : yg seronok shopping
Ima Zahra :P

Sunday, March 30, 2014

Perjalanan pergi Kashmir yang tak sampai-sampai (1)

Perjalanan ke Kashmir pada minggu lalu membuat saya terfikir , ' tang mana yang Air Asia boleh menang 5 tahun berturut-turut sbg Best Asian Low-Cost Carrier ?'
Airport LCCT yang sangat tak mesra, kena jalan jauh gila dari satu tempat ke satu tempat.. semua benda berbayar, dan tangga ( naik kapal ) sungguh tak awesome !

21 Mac 2014 : Perjalanan saya bermula dari KL - Kolkata selama 4 jam. Kemudian menunggu di airport Kolkata selama 5jam untuk domestic flight Kolkata-Delhi. Pastinya tiada ruang solat disediakan, jadi kami solat subuh di tempat menunggu. Tukang cuci tandas tu bising betul bila kami ambil wuduk sebab lantai jadi basah. ( Bukan banjir pun ! )

Ada beberapa syarikat penerbangan tambang murah di India yang saya perasan sepanjang perjalanan ; Indigo, Spice Jet, Jet Airways, Air India .

Airport Kolkata ( Domestik )
Airport Kolkata

Airport Delhi ( Domestik )

Di airport Delhi

Bahagian luar Airport Srinagar, Kashmir

Perjalanan ke Delhi sekitar 2 jam lebih. Hanya transit sebentar sementara menunggu flight seterusnya ke Sri Nagar, Kashmir. Terasa tak sampai-sampai ke tempat tujuan. Tapi kami berenam ( Saya, mak, abah, Cik Mas, Cik Pah & C.Din ) enjoy je minum kopi entah berapa kali, makan beralas perut berkali-kali. Tidur atas lantai beralas sejadah. Tengah-tengah pagi buta dorang sembur ubat nyamuk dalam airport. Gila. Lemau tak terkata. 


Kalau kaki complaint, memang akan rasa terseksa dengan perjalanan kami. Hehe. Mujurlah kawan-kawan abah sporting belaka.

Oh ya ! Kami bukan pergi holiday..tapi pergi travel. Jadi, kena banyak fleksibel & we dont expect too much leisure. :p

22 Mac 2014, 10pagi :
Tiba di Airport Sri Nagar. Angin sejuk dan timbunan salji di ruang airport menyapa kami. Airport Srinagar kecil dan sistem imegresennya poyo. 

Pemandangan dari atas, Kashmir.

Pergunungan Salji Himalaya

Luar airport SriNagar

Oh, sebenarnya.. terlalu banyak pemeriksaan ntah apa-apa yang masuk dek akal di semua airport India. Sekejap-sekejap check tiket. Lepas tu beg hand lugage pun kena tag & kena cop. Setiap kali nak naik kapal, dekat 10 kali kitorang berhenti untuk diperiksa. 

Sesiapa yang berangan nak ke India, tolong berada di airport 3-4 jam lebih awal. 

Tangga kapal :
Saya suka tangga kapal terbang Indigo.. untuk orang tua-tua sakit kaki, ia sangat selesa untuk naik / turun kapal. Bukan macam Air Asia, tangga tak cool langsung. Kesian tengok nyai bergigih-gigih nak panjat naik & turun tangga. 

Abah berjaket batek Indonesia. 
Shuttle bus :
Ada shuttle bus yang akan bawa kita direct ke kapal dari departure hall. Tak lah terkedek-kedek berjalan jejauh macam kat Air Asia.

Seat lebih selesa :
Finally, seat Indigo lebih selesa dan luas sikit berbanding Air Asia. Baru lah lega pinggang dan tengkuk. 

Budak menangis :
Malangnya untuk setiap flight yang saya naik, sentiasa ada budak kecik yang meragam menangis suara satu kapal tak henti-henti & parent dia buat dek jeee !!! Uwaaaaaa ~~ Memang tension. Rasa nak baling je budak tu dengan parent dia sekali ke luar tingkap kapal. Urgh.


Err..i mean..RASA je.. rasa je nak campak.
hehe :p

Tuesday, March 18, 2014

Kita punya pilihan



Kita punya pilihan sebenarnya ; 
Untuk melihat mana yg baik mana yg buruk.
Untuk memikir dgn akal atau melulu.
Untuk merasa yang basi atau yg baru.
Untuk menyimpan atau membuang.
Untuk mengikut atau memimpin.

Kita punya pilihan sebenarnya ;
Untuk ke syurga atau ke neraka.
Untuk menang atau bagi syaitan menang. 
Aduhai dunia, disinilah tempat hidup dan mati bukan pilihan.

Tapi tempat membuat pelbagai pilihan.

19/3/2014 /  17 JamadilAwal 1435H



p/s : pilihan yang lalu mungkin tersasar, tapi ia telah menjadi pengajaran bererti untuk diri. kesallah seketika dan kemudian binalah pilihan yang lebih matang. Yang lebih penting ialah siapa kita hari ini.

Wednesday, February 26, 2014

of messiness
















i will politely silent when i'm in trouble
i will become a poet when everything is upside down
i will cry for nothing
i will stop while everything else spinning
i will stay within
me and me.


27-02-14
ieLA_nUR

Cinta dalam diam

Ada waktunya saya cinta diam-diam. Ada waktunya saya cinta terang-terang. Mendoakan sahabat walaupun tak bertemu setelah sekian lama, tetapi tak pernah putus mendoakannya.. itu cinta diam-diam namanya :)



Saya terasa sungguh kehilangan cinta diam-diam oleh arwah Pakcik Alwi, kawan abah yang tinggal di Seremban. Ketika beliau masih ada, saya suka membaca status facebook yang macam-macam cerita masyarakat dan penuh nasihat. Kadang-kadang saya tahu, status yang ditulis umum itu sebenarnya dituju kepada saya. Saya juga rasa bila waktunya dia mendoakan kesejahteraan saya. Dan saya turut merasai bila dia 'memanggil' saya ketika dia sakit dan mohon healing dari saya. Ia sebuah 'cinta' yang tak terungkap dalam satu kondisi yang tersendiri. 

Sudah banyak bulan dia pergi meninggalkan kami. Saya terasa-rasa dia masih ada. Al-fatihah. Sungguh ! Saya terasa kehilangan cinta diam-diam itu !

#1 Pakcik sakit di kedai makan
Ketika berjalan pulang ke hotel, terjumpa satu kumpulan pakcik makcik berkerumun di tepi restoran. Rupanya ada pakcik sekitar 50an sedang disapu dengan minyak angin terduduk dalam keadaan yang sungguh lemah. Saya tanya " kenapa ? " Jawab seorang abang ( barangkali satu kumpulan dengan pakcik tu ) " terlalu letih, sampai pitam. Perjalanan jauh dari Semporna."

Kaki saya sudah tergerak untuk berhenti dan merawat pakcik itu. On second thought, saya membatalkan niat. Saya hanya lakukan distant healing, dan 'siram tenaga' supaya pakcik itu cepat sembuh berserta mendoakan kesihatannya sesegera mungkin.

#2 Nyai jatuh
Terkejut sungguh bila nyai terjatuh segedebuk ( wujud tak perkataan tu ? he he ) ketika melintas jalan. Divider itu sungguh tinggi dan kereta juga laju-laju. Waktu malam itu pula gelap dan tiada lampu. Aduh, tak tahu lah hati nyai dah sampai mana, sepatutnya dia perasan jalan tu tak rata.. tapi dia sangka rata dan jalan penuh selamba. Nah ! Tersungkur. 

Saya dan mak pimpin nyai bangun semula dan biar sehingga nyai reda sikit dupdap jantung sebelum meneruskan jalan. Dekat 1 jam jugak reiki 'heart chakra' nyai.. baru dia reda sikit. Ambil minyak S7 sapu pada lutut yang luka tu.


#3 Batuk
Sewaktu menaiki flight pulang dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur, ada seorang perempuan duduk didepan saya. Lama saya dengar dia terbatuk-batuk sampai sakit dada . Makin lama makin kuat dan panjang. Akhirnya dalam diam, saya reiki dengan 'teknik klon' beserta bacaan AlFatihah 3X. Alhamdulillah, tak sampai 5 minit, saya tak dengar dia batuk sampai landing di Kuala Lumpur.


p/s : Bagi yang tertanya-tanya atau masih baru dengan apa yang saya cerita ini, ia adalah teknik penyembuhan yang disebut Reiki. Kalau suka ilmu aura / penyembuhan diri tanpa kos yang tinggi, Ima saran anda dengar-dengar ambil info dulu dari Dr Mir Hazil Azran Ramli


Ima doakan semua pembaca blog Ima dalam keadaan sihat, ceria dan positif sentiasa. Take Care !

Friday, February 21, 2014

Give Your Heart A Break..


The day I first met you
You told me you'd never fall in love
But now that I get you
I know fear is what it really was
Now here we are,
So close yet so far.
Haven't I passed the test?
When will you realize,
Baby, I'm not like the rest?
Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break, your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah
On Sunday you went home alone
There were tears in your eyes
I called your cell phone, my love
But you did not reply
The world is ours. If we want it,
We can take it if you just take my hand.
There's no turning back now.
Baby, try to understand
Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break, your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
There's just so much you can take
Give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah
When your lips are on my lips
Then our hearts beat as one
But you slip out of my fingertips
Every time you run, whoa-oh-whoa-oh-oh
Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break
'Cause you've been hurt before
I can see it in your eyes
You try to smile it away, some things you can't disguise
Don't wanna break your heart
Baby, I can ease the ache, the ache
So let me give your heart a break, your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
There's just so much you can take
Your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah
The day I first met you
You told me you'd never fall in love


Copied from | MetroLyrics 


Who is Creative People ?


and i couldn't tell u more.......