Friday, March 4, 2016

Kurungan apakah ini ?

Kurungan apakah ini ?
Yang memijak impi
Yang menepis sepi
Yang menjeruk hati.

Kurungan apakah ini ?
Tinjaunya menjinjit-jinjit
Lagaknya melihat dunia
Jiwanya sebesar semesta

Tapi hakikatnya,
masih terkurung
apit rapat
sesekali melapang dek cahaya hasrat.



4 Mac 2016
Ima yg hidupnya sudah 100% berubah.
Mengejar impian
Yg sering berubah bentuk 

Wednesday, January 6, 2016

Wish List Januari 2016

Yep.!
Selamat Tahun Baru 2016.

Sekali lagi, kalendar Masihi makin jauh ketinggalan berbanding tahun Hijrah. Kita sudah pun memasuki bulan ke 3 ( RabiulAwal ) , sedangkan Masihi baru nak tahun baru ( Januari ).


Kata MasterG, 
kalau nak cari perjalanan soul / peribadi - gunakan kalendar Hijrah
kalau nak buat plan utk kerjaya/bisnes - gunakan kalendar Masihi.


Ada banyak perkara carry forward dari 2014-2015 yg Ima masih belum dapat selesaikan. Jadi sementara masih di awal Januari, saya nak senaraikan dulu wishlist tertangguh & impian baru utk memudahkan perjalanan.

Tulis je ! Nanti jadi lah. Tunggu masa nak jadi je.

Masa sekarang ni pun cepat je berlalu kan. Setakat dua tiga bulan, desup desup kadang2 tak sedar pun dah nak masuk 4 bulan. Jap, korang paham tak apa ima nak sampaikan ni ? 

Hahaha.

Rushing sebenarnya tulis blog ni, Tapi nak tulis jugak. Tu yg jadi meleret. kehkeh.


WISH LIST
---------------
1. Kemas bilik KC Gift Shop
2. Kemas meja PC & update personal documentation
3. Buat proper filing Chewbit Station
4. Register CS
5. Business Planning CS
6. Siapkan homework Aura Seri / Mizara.
7. Jumpa peluang utk pendapatan Mak Abah berterusan
8. Mata abah sembuh
9. Mak sihat dan tenang
10. Upgrade rumah.
11. Chiller baru
12. New staff CS
13. Cukup pendapatan untuk bayar gaji Real Shoppe
14. Update account
15. Tempah baju utk wedding Effy. Errr ( kena ukur badan....errrgghhhhhhhh )


foihh... ok. dah tulis2 , baru tersedar diri..selama ni aku buat apa ??????? banyak gila kerja bertangguh. haiyak..

Fuuuh fuhhh..semoga lancar.





* IMAZAHRA *
THE NEW CHAPTER BEGIN.

Tuesday, December 15, 2015

Tempat menarik : Gaya Street / Pasar Gaya di Kota Kinabalu

Saya ke Sabah awal tahun lalu, banyak cerita nak dikongsi hanya tersimpan dlm memori. Ada yg sempat saya cerita di sini -> Cerita Sabah.

Tapi , saya rasa ada memori lain yg dah terkena virus...lalu hilang dalam ingatan, dibawa angin bayu Sabah. Hikhiks.

Alhamdulillah, sebelum tamat 2015 kembali lagi ke Kota Kinabalu dgn suami & mak pak mertua untuk ke kenduri kahwin keluarga. Selain ke Pasar Filipina, antara tempat menarik yg perlu dilawati ialah Pasar Gaya / Gaya Street. Hanya ada pada hari Ahad dari 6pagi - 1.00 thari.

Sebelum ini tak sempat ke sana, sebab tak kena pada hari Ahad. Kali ni, Mama beriya-iya ajak kami berfoya-foya di Pasar Gaya. Bab Shopping, Ima Bloomwood mana mungkin menolak ! :-p

Awal pagi masa sarapan Ima google dulu, apa yg ada di pasar gaya, mana tahu kot-kot ada yg menarik tapi terlepas pandang ke.. Sayangnya, tak berapa banyak gambar dan info di blog2. Maka dengan itu, Ima bertekad utk hanya fokus mengambil gambar utk masukkan dalam blog Kertas dan Cinta ini. Dan, bertekad juga untuk tidak bershopping over-overan di sana. Hakhaks.


Nah, ini gambar barang-barang yg dijual di sana.
Sila tengok sampai lebam.










































Apa yg saya suka ialah, Pasar ni ada 'soul Sabah'. Tak macam Petaling Street / Central Market.. lebih banyak soul Thailand & Indonesia berbanding Malaysia. Ima tak pasti apa pelancong rasa, tapi macam bosan kot tengok barang yg sama ada di Thailand, ada di Malaysia. Mood Malaysia, tradisi Malaysia macam tak banyak sangat, betul tak ?

Harga yg ada di sana perlulah ada proses tawar menawar. Adatlah tu. Kalau ikutkan hati bila tengok semua yg dijual, memang rasa semuanya nak beli. Tapi, bukankah sudah bertekad utk tak bershopping ?

Apa jadi dgn tekadku bila dihujung jalan ?

Lalalaa...apakan daya, mak mertua pun sama naik rajin meng'hasut' menantu. Maka ku terjebak juga. Kahkah.


( post ini akan diedit lagi , jadi jemput baca lagi sehari dua ni yea. ;) )


Friday, November 13, 2015

IF YOU'RE INTO NACHOS CHEESE , PLEASE COME TO CHEWBIT STATION, BATU CAVES

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi.

Tahun 2015 beri peluang untuk kami berkongsi kesedapan Nachos dengan rakyat Malaysia ( wooaahhhh ! ) . Zaman sekarang zaman cheese. Tak boleh elak. Orang Malaysia suka cheese. Lagi-lagi yang meleleh. 

Ini kegilaan baru yang kami wujudkan di Mamak Republic Batu Caves.


Sekarang tak bosan lagi jumpa kawan-kawan, boleh sambil kunyah Nachos yang kaya dengan cheese ni. Kalau suka pedas, kami provide Chili flakes. Tuanglah sebanyak mana yang anda mahu. Perrgghhh lagi pedas lagi mengancam. 

Cuba tengok ni....

Haaaa...mengancam kan ???


Jom kita zoom sikit. .... yeehaaarr~~~ nyyummiiinyeee ...

CERITA 1
Ada abang tu datang buat kali ke 2 " ha ! Inilah Nachos yang saya termimpi-mimpi semalam"
Amboi bang ! Hebat sungguh penangan Nachos Chewbit Station ni yer? ;)
CERITA 2
Ada kakak ni pulak, datang jauh - jauh hanya untuk tapau. Katanya, kami punya Nachos best, harga pun berpatutan. Siap tanya ada buka kat tempat lain tak ?
Alahai kak, setakat ni belum lagi. InsyaAllah, doakan kami murah rezeki, bolehlah buka kat depan rumah akak satu hari nanti. Masa tu akak belanjalah semua kawan-kawan sedara mara makan Nachos ye kak. :D


Make sure siapa yang datang makan tu nanti, jangan lupa bergambar, posing style legend punya.. lepas tu Hashtag #chewbitstation , Mention @chewbitstation dan bagitau kat semua followers korang. " Ini #nachossedap mesti layan ! " Okay !


Kalau lupa hashtag kami, tak apa ...jgn risau. Setiap kali order, kami akan bagi sticker lawa ni. Kat situ ada tulis Instagram & Facebook kami.

Siapa yang belum datang, boleh follow sekarang. Nanti boleh tahu update terkini kami. Manalah tahu , kami buat roadshow sampai betul-betul dekat pintu ofis ke ..pintu asrama ke.. kan kan...?
( over plak cik temah hari ni . hehehe )



Menu :
 Beef Nachos Cheese
Chicken Nachos Cheese
Nachos Cheese
Vege Nachos Cheese ( ini ada ikut musim )



Tengoklah muka-muka bahagia #chewbitfans yang dah pernah makan Nachos kami.








Apa tunggu lagi ? 

Jom , ramai-ramai serbu Mamak Republic. Cari Stall Nachos CHEWBIT STATION.
Kat sini ada ROTI BAKAR AMIRREKA , NAN CHEESE SEDAP, TANDOORI POWER, ROTI BAKAR TELUR MANIS. 




Ima & Abg Mahmud.
( Kat Mamak ni, orang panggil Abe Roy. Ntah mana si Fauzi ( Amir Raja Lawak ) ni kutip ntah )