Monday, December 31, 2012

Blooming with love

Syukur alhamdulillah...

After all struggle that i've been through... November - December 2012 create a lot of smiles on my face all the way....

Bermula dari mini gathering ke beberapa gathering yang tak dirancang buat saya jadi tak duduk diam. Penuh dengan aktiviti dan gelak tawa. Cabarannya ialah membahagikan masa kerja.. nasiblah kerja sendiri. Boleh cilok cilok untuk keluar dengan Effy, Farah, Yam, Eni & Hasnah. 


Paling tak menyangka ialah saya akan ke wedding Eha. Jumpa semula dengan Bad, Ain & Azhar. Hari itu kepala saya jadi sedikit fening, sebab bila dah tua - tua ni.. terlalu banyak mutual over mutual. Kawan  matrix bercampur roommate bercampur kawan kolej. Akhirnya kami jadi saling mengenali dan lebih rapat.

Subhanallah. Indahnya aturan Allah.


Persahabatan yang ikhlas adalah perkara yang paling manis dalam hidup. Bila kita mengenali kekurangan dan kelebihan kawan, kita akan lebih menghormati dan cuba sehabis baik untuk menjadikan sesuatu program lancar dan menyeronokkan. 


Jom Hijrah bersama Dr Mir Hazil , Ust Akhil Hayy @ Uia Gombak.
Pic : Beloved K.Su, Me, Angah


Belum lagi cerita anak-anak di Sg Buloh - Ummi & Angah yang merengek-rengek tunggu Kak Timah dia ajak berjalan. Haha. Apa nak buat dik non, makin tua makin bz. Ahaks ! Sebenarnya, lagi seronok sibuk macam-macam hal dari duduk melengu kebosanan tak de passion untuk hidup. 





Kemunculan si sepupu - Alilah untuk datang bersama menjayakan Biomil dengan syarikat saya umpama bulan jatuh ke riba. Begitu juga Diba yang sedang kebosanan menghabiskan sisa cuti sementara menunggu praktikal, datang untuk team-up bersama RealShoppe. Tiba-tiba hidup saya terasa penuh dengan adik-adik. :D 


Entah bagaimana, bilik saya di rumah tiba-tiba jadi terlalu kecil. Sebab tak muat nak tidur berjemaah atas tilam. Sejak bila korang membesar ????  Oh..! Terasa macam masih baru lagi tidur dengan ummi & angah atas tilam yang beralas plastik. Sebab takut dorang kencing malam masa umur 3-4 tahun. Ha ha ha ! ( Jgn marah dek... kisah berpuloh tahun lepas. Keke ) 

Oh, beza saya dan Ummi ialah 10 tahun. Dengan Angah 11 tahun. Tapi saya selalu layan mereka dengan cerita-cerita 'sosial' sebab ingatkan sebaya dengan saya. Erk, adakah Ima yang terasa muda, atau dorang yang cepat tua ? Ha ha.

Apa pun 2013 ialah tahun akhir untuk Ima jadi baby sitter untuk aktiviti Cousins Day Out. Huuu.. gua udah capek !! Malas nak drive dah weeii.. Korang plak bawak akak k... i follow je :D


Klimaks untuk keseronokan berganda ialah bila ada kehadiran Mak Tam & Ude Purple masa kita pergi Bukit Tinggi tu. Kan ? Kan ? Part naik tangga berhongeh-hongeh kat Japanese Garden adalah sangat tak boleh lupa. Ha... ! Satu lagi part bila angah halau pak guard tu sebab die nak posing ambil gambar. 

" tepi..tepi...tepi.. " sambil buat tangan menghalau.

Angah ! Kau memang the rock !

Sekarang ni rasanya memang tak mampu lah nak tulis semua peristiwa kat dalam blog. Nak letak gambar dlm blog ni pun rasa malas. Kekeke. Kerja banyak lah. Ada 1 lagi tempahan Wedding Guest Book untuk disiapkan sebelum 20 Januari 2013. 

Dengan kesibukan kerja yang sangat tahap kopi mahkota dewa, tak tahu lah sempat ke idok buat. Hu hu.


Syukur Alhamdulillah, penutup 2012 adalah sangat baik. Yang pahit-pahit itu memanglah ada. Tapi kita abaikan je lah. Yang berlalu biarkan berlalu. Eceeh..

Semoga silaturrahim bersama kawan-kawan / keluarga akan terus berkekalan dan dijauhkan hasad dengki antara kita.





Love you all - so much.

May this 1434/2013 bring more joys & love to us.


Ima Zahra

3.10 ptg / 1 Januari 2013.


Thursday, November 22, 2012

Wedding Guest Book - Purple & Pink Malaysia Flower


Ramai yang vote suka Guest Book Purple ni. Mungkin kombinasi warnanya yang kuat, ceria dan nampak 'elegance' kot. 

Selamat Pengantin Baru Eha & Jay. Majlis Perkahwinan pada 25 / 11 /2012
Semoga Perkahwinan diberkati Allah.

**************

Untuk adik Eha , Ima buatkan yang warna pink lembut ni. Tukar plan dari yang asal. 
Iji, congrats dik ! Jaga Yasmin baik-baik.


Selamat Pengantin Baru Izwan & Yasmin


p/s: Hati-hati handle buku ni ya..sebab kertas silver & pink tu sangat nipis.. 


Quilling with Love,
Ima Zahra

Tuesday, November 13, 2012

Maal Hijrah 1434.Apa aktiviti best ?

Maal Hijrah = Awal Muharram = 1 Muharram = Happy New Year untuk Kalendar Islam.

Kenapa sambut Awal Muharram ?
Kenapa 1 Muharram dianggap permulaan Kalendar Hijrah ?
Apa yang berlaku ketika Peristiwa Hijrah Nabi Muhammad ?
Berapa ramai yang berhijrah dari Mekah ke Madinah ?
Apakah halangan Nabi ketika mahu melaksanakan misi ini ?
Siapakah Sahabat Nabi yang memperkenalkan Takwim Hijrah ?
Apa lagu yang menyambut kedatangan Nabi di Madinah ?
Berapa lama / berapa jauh perjalanan Mekah ke Madinah ?
Sekarang ini Tahun 2012/2013 ... apa cara nak raikan Maal Hijrah ?


Wow ! Jika anda berjaya jawab soalan2 diatas dengan lancar tanpa tersekat-sekat... TAHNIAH ! Kerana ambil tahu dan faham perjalanan Hijrah Nabi.

TAPI jika cuma ada 1 atau 2 soalan saja yg boleh jawab... Ima cadang untuk anda DATANG ke PROGRAM MALAM MENCARI HIJRAH di UiTM Shah Alam pada 16 November ini. Sila hubungi 017-3971570 kalau nak datang.

Serius ! Jika benar-benar Muslim -bukankah kita sepatutnya lebih TAHU tentang Kalendar Islam ? Jika bukan kita yang tahu, siapa lagi akan tahu kan ?


Program Jom Hijrah ini memang best. Jika anda baca post ini pada tahun 2013, 2014 atau lebih lewat... ( erk, sebab Ima yakin anda TAK MUNGKIN baca post ini pada tahun 2002 kan ? Huuu Ngeri ! ).. Jangan Risau.. Masih belum terlewat untuk anda Hijrah Diri.

Ima & Geng Self Transformation Centre @ IQTC akan sentiasa membantu. Datang saja ke Centre kami di Shah Alam Seksyen 9 , 03-5880 4349 . Kami sentiasa ada untuk membantu anda HIJRAH menjadi Insan yang lebih baik. InsyaAllah.

Perkara pertama jika Mahu Hijrah ialah - Buat 5 RUBBISH LIST : Sifat buruk yang ingin anda buang dari hidup. Dan buat  5 WISH LIST : Sifat baik/ Impian yang ingin anda capai. Tampal depan cermin dan ingatkan diri hari-hari. Atau, bawa List anda ke tempat kami.. Kami akan tunjuk cara terbaik Satu PER Satu.

Memang Best.

Ima & Team STC Sangat Suka Dengan Orang yg mahu TRANSFORMASI HIJRAH DIRI.


Salam Hijrah 1434.
Reiki Master Ima Zahra.


Monday, October 29, 2012

Quilling Wedding Guest Book for Friend



Ini belum siap lagi. Belum letak nama dan tarikh majlis kahwin.

Ada satu lagi buku untuk adik Eha.
Masih cari ilham dan mengacu warna kertas.

Harap-harap buku ni tak hancur ketika sesi menandatangani di hari bahagia tersebut.


Errr..atau perlu ke sediakan servis repair guest book jika berlaku sebarang kerosakan ?
Another charge ! 

:p



Saturday, October 27, 2012

rusuh

gelap dan sejuk meragut tawa
di perbaringan merusuh dingin
kenapa terjadi itu berulang lagi
janji terlerai seiring tangis
biar hasut jadi kusut
longlai isi dari kuku
percaya semakin sayup
benci semakin jelas
ulang dan ulang dan ulang
meninggalkan kesan yang mendalam
pada jiwa yang rapuh.

Tuesday, October 9, 2012

Perfume Branded RM30 je, tahan lama, sangat wangi..memang tak tipu ni ;)

Hi,
Ima dah guna perfume ni berbulan-bulan dan sangat berpuas hati pakai. Ramai yang jeles sebab ima selalu tukar-tukar bau perfume. Mesti lah kan, sebab saiznya kecil dan harganya murah. Affordable nak beli macam-macam jenis. :) Seronoknya... ! :D

  • Perfume Original sama dengan perfume berjenama di outlet 
  •  EDP ( sangat tahan lama )
  • Botol yang cantik - 18ml
  • Pilihan tepat sebagai hadiah utk kawan/family...
  • Manufactured France
  • Harga terendah RM30 sahaja.


MEN :

Davidoff Cool Water
Carolina herrera 212 men
Carolina herrera 212 sexy man
Fendi life essence
Dunhill Desire Red

Calvin Klein Eternity
Chanel Allure
Chanel bleu
Hugo Boss Sport
Boss Orange

Giorgio Armani Acqua di gio
Azzaro Pour homme
Paris Hilton For men
Paco rabanne black xs

WOMEN :

Lancome Miracle
Burberry Weekend
Escada Pacific Paradise
Escada S

DKNY Be Delicious
Carolina Herera 212 Vip
Kenzo Flower Tag
Gucci by Gucci

Gucci - Flora by Gucci
Chanel Coco Mademoisella
Chanel Chance
Juicy Couture
Givenchy Play




Kalau nak order perfume boleh sms 013-6010704
atau datanglah kedai ima :)

REALSHOPPE.COM

Thursday, September 27, 2012

Quilling : Interpretation Of Life



Salam, sekarang pukul 4.55 pagi - saya mula menulis tentang kad berwarna merah yang tak seberapa hasilnya. Siang semalam saya melakukan Terapi Yang & Reiki di Maple Care,Bangsar Utama. Terapi itu bertujuan untuk mengharmonikan aura dan tenaga, di samping melegakan stress dan menambah keseronokan ;) Sangat mahu recommend semua pembaca blog ini untuk cuba terapi yang ada di sana . Best sangat ! Tak ada kat mana-mana spa canggih di Malaysia ni.

Kembali kepada tujuan asal menulis - Semasa mendapat konsultasi dari Kak Maizun, saya dapat satu idea untuk Quilling. Katanya, saya perlu 'luahkan' apa yang terlalu penuh dalam diri saya, sesuatu yang boleh bermanfaat, meletakkan energi ke dalam sesuatu yg saya buat, dan fokus pada seseorang / perkara untuk chanel out the overloaded thing in myself. 

Wah ~ Kemain lagi alkisah kad ni kan . Itulah perkara penting yang saya amalkan ketika buat kad sejak di bangku sekolah dulu. Saya melihat perkara yang berlaku di sekeliling saya -dan luahkan ke dalam kad. Ia sedikit sebanyak membantu saya 'connect' dengan  innerself dan sangat menjadi salah satu cara terapi diri. Saya fikir semua quillers akan faham apa yg saya cuba sampaikan ;)

Ketika buat kad ini, saya hanya teringat Effy. Mula-mula nak buat kad sesuatu yang berkaitan dengan Best Friend. (1) Jadi 2 bunga itu kononnya saya dan Effy lah ^____^ . Pemilihan warna krim dan hitam adalah sebagai tanda peristiwa-peristiwa yang pernah kami lalui. Phewwww ~ Dan juga menunjukkan dalam diri seseorang , ada sifat positif & ada negatif. Bunga putih (berlatar belakang corak berwarna warni ) itu adalah impian - bahawa mahukan sesuatu yang terbaik, suci , bersih dan cantik di dalam diri dan juga pada pandangan manusia / Allah.


(2) Walaubagaimanapun, orang di sekeliling tampil dalam hidup kita dengan membawa perangai yang tersendiri yang belum tentu baik, ada yang bermuka-muka, ada yang kelihatan baik di luar tapi busuk hati. Ada yang nampak jahat tapi rupanya berhati murni. (3) Ada yang memang betul-betul syaitan perangainya. We have all these people in our life,right ? Lalu saya terjemahkan perangai manusia / ( dugaan hidup ) dengan kombinasi bunga hitam & putih itu. Mereka hadir dalam satu pakej yang "nampak cantik dan real "--> Bunga Hitam.. Tapi ..nampak saja cantik, but poisonous Jika kita tak guna akal dan membenteng dengan iman , pasti mudah terjebak dengan kesilapan.


Ada sesiapa yang masih mengikuti tulisan saya ? Its okay kalau tak baca. Saya menulis untuk diri saya - supaya tak lupa kenapa saya buat kad ini suatu hari nanti.


Kertas merah terang dan bertekstur kasar (4) itu menunjukkan kehidupan secara keseluruhan. Ia memerlukan tenaga ( merah )  untuk kita teruskan. Kehidupan ini seolahnya menjanjikan keseronokan, kemegahan, kekuatan. Tanpa stamina yang Allah pinjamkan, hidup ini pasti hambar dan tak bermakna.  

Akhir sekali, kertas berkedut pink (5) itu melambangkan rahsia-rahsia yang tersembunyi yang wujud pada manusia dan alam. Ada sesetengah perkara kita simpan sebagai rahsia diri sahaja. Ada sesetengah rahsia yang tersimpan antara kawan baik. Ada sesetengah rahsia Allah simpan untuk hambaNya cari dan bongkar.

Coraknya seperti layar di panggung. Begitulah kita di pentas dunia. We are the people. And it's always about choosing the right one, right path & right destination.

Diba, faham tak apa akak tulis ni ? Ha ha. Terima kasih kerana 'ada' untuk akak di setiap waktu susah dan senang. This card is dedicated to you too. Suatu hari nanti Ummi & Angah pun akan lebih faham tentang Kehidupan .

We're still struggling ,indeed.

Dah habis sekolah nanti, kita akan masuk ke sekolah yang lebih besar - iaitu Sekolah Kehidupan. Waktu itu takkan ada lagi cikgu yang beri markah. Tapi kita sendirilah yang menilai dan memberi markah terhadap apa saja yang kita buat dan akan sentiasa ada tips-tips dari Allah bila kita rapat & ikhlas denganNya.

Sekian .


5.35am 
memerah otak di waktu pagi
Ima.



p/s :macam stress pulak tulis skema-skema nih . he he..

Quilling card for Best Friend , Quilling (Life)


Effy my dear friend... ;)

Sempena final exam.. dan keserabutan yang melanda..( oh..hanya kita yang tahu... haha )
 i dedicate this card for you. 

It has a lot of meaning... about us.. about life that we've been thru..

Wish you very good luck , Dr Effy !.

Ignore all the negative marking..hehe... just be sweet & positive.. as you always do.




The people. Its always about choosing the right one, right path, right destination. 



Lots of love.
Ima.

Monday, September 24, 2012

Quilling Lavendar FLower

Salam ~

Ima kembali Quilling sebagai hobi. Menyedari diri sendiri yang poyo - idea melangit, nak buat projek itu dan ini, tapi akhirnya kecundang. Buat kerja separuh jalan. Oh ~  saya perlu buang perangai itu. Lets Resq56 ! :p
Eh, lari tajuk. Kan ? Kan saya dah cakap..... memang tak leh cayo budak ni.

Bercinta di USS
Kawan sampai syurga. InsyaAllah :)
Lavendar. Dulu saya pernah buat, antara hasil favourite saya. Bunga purple ini telah pun beralih tangan ke Dr Mariam sebagai cenderahati (lah konon) masa kitorang ber Sweet Escape ke Universal Studio Singapore dulu.




Beberapa hari lalu, setelah berbulan meninggalkan quilling - saya kembali menggulung dengan hasil yang kurang cantik. Something is wrong somewhere with the design. Saya rasa, butterfly tu buat jadi cacat. Entah lah. Skill dah hancus kot. Hak hak. Color combination kot yg tak kena kan.. Bunga tu pun lentok semacam.. Aiiih.. u tell me lah !~



Sudah bertekad untuk tidak akan bersimpuh bersila berbaring berdiri dan bersusah payah melebihi 2jam untuk setiap sesi quilling. Lebih dari tempoh tu, dah rasa tak macam hobi dah. :p 

Sebenarnya...bersepah bila buat kerja. Orang selalu nampak yg elok jee..Haha.

Kerja lain menimbun utk diselesaikan. Please support my business @ RealShoppe.Com

Many thanks.


with love,
Ima

Tuesday, September 18, 2012

Interesting & Creative Designs - Cair tengok ni weeehhh ~


1. Dekor unik katil dan meja studi. Kononnya bangun tidur terus boleh buat kerja kat sebelah. Kalau ima ada design begini, memang TIDUR pun tak, Study pun tak. ! Ha ha. Sudahnya nanti, ambik toto bentang kat lantai. Tak kuasa nak bersusah payah naik tangga . :p



2.Unik juga buat ruang tamu macam ni. Cuba imagine sikit.... Ima sedang main badminton di keliling sofa tu... dan orang2 yang duduk kat sofa tu jadi 'monyet' kutip shuttle. Muahaha.




3. Cantik buat tempat posing je kot !!? Ha ha. Macam tak selesa je baca buku atas kayu keras tu.. Atas tilam kan best.... baca 1 muka surat,,,boleh terus hanyut dengan buku-buku tu sekali.. :p



4. Buku yang letak paling atas tu confirm takkan baca dah. Buat tadah habuk . Hikhikhik..


 5. Sangat comel boot-boot itu. Colourful. :) Kalau ima tanam pokok dalam boot, 2 hari pertama je ada pokok. Hari ketiga cuma tinggal boot je. Pokok semua dah mati. Ke ke ke.




6. Ini sofa tandas KHAS buat peminat-peminat drama Korea utk menghabiskan DVD. Kalau sayang sangat nak tinggalkan hero berkulit licin halus mulus berlipglos pink ( apesal detail sgt niiih ?? ) , tapi tak tahan nak mem'buang' sila lah pakai sofa ni. Ha ha ha !



Semua gambar-gambar ini berpusat sumberkan FB Intresting & Creative Designs

Friday, September 14, 2012

Otak Celik baru boleh update blog RealShoppe

Berbulan-bulan saya meredhakan diri dengan blog Real Shoppe saya yang sungguh tak mengghairahkan. Hu hu. Entah kenapa boleh buat 'dek' je.. Bukak setting blog . Tengok atas tengok bawah. Scroll atas bawah 88 kali... Lepastu logout.

Tak ada idea.

Kering.

Sehingga hari ini. Tiba-tiba terkeluar dari hati " hari ini tak nak pergi ofis sebab nak update blog." Godek itu ini punyalah semangat menelek photoshop. Dah dekat setengah jam laptop 'hang'. Ha ha. Memang sangat padan muka sebab terlupa nak Save ! Terpaksalah terjun tingkap, dan buat lagi sekali.

Hari ini cuma fokus untuk menseragamkan design. Walaupun belum siap sepenuhnya, tapi kira okay lah. Tutup mata dulu, sebab kejap lagi nak pergi Open House rumah Ummi Zafirah. Hah !? Sejak bila kau beli rumah ni ? Ha ha.

Nak sebut rumah Pak Usu cam tak kena pulak.Sebab yang membelog tu Zafirah Ishak. Kan ada link  blog kat tepi kiri tuuuuuu.. Haaaa... Klik. Jgn tak klik. Budak tu pun dah ala-ala pemalas update blog dah. Kakak yang exam SPM, dia plak yg malas update blog. :p

Eh, ni ape cerita ni . Back to the story.

Saya menukar Gambar kepada HTML guna Photobucket. Dulu photobucket tu sengal juga sebab lambat & banyak songeh. Sekarang dah macam ada kemajuan sikit. ( Err..atau saya yang tak berapa pandai dulu ? Haha )

Mengedit gadget HTML adalah sangat menyampah berbanding Text. Tapi demi RealShoppe, ku gagahkan juaaaaa......

Bila dah berjam-jam duduk depan laptop, otak pun naik sewel. Mula lah cakap sorang-sorang. Nyai sampai naik risau dah tengok cucu dia membebel, menjerit, mengeluh, " me-yes!yes!", dan meraban sorang-sorang. Hua hua.







Tuesday, September 11, 2012

Genes & DNA



Kelmarin atom. Sekarang DNA pulak. Ape kena dengan saya ni ? Berada dalam keserabutan menghadapi dugaan seharian buat saya kembali mencari diri. Kata orang, kalau nak tenang - carilah alam dalam diri.  Choooyyy ~




Maka dengan itu, saya pun menelek-nelek perkara kecil lagi halus seperti Atom & DNA - asas kejadian diri. Rasa macam bahagia sangat bila dapat baca sains dan bercinta dengan bahasanya. Well.. saya suka bio sebab saya suka. Macam hobi lah. ;)

Saya percaya, bila kita mengenal biologi diri - kita akan mudah memahami dan mencari kekuatan diri. Setiap yang bernyawa sifatnya berubah-ubah. Seperti juga DNA. Ada kajian membuktikan bahawa DNA boleh di'reprogram' melalui healing, mind suggestion, etc tanpa merubah struktur DNAnya.

Kalau nak tahu lanjut, boleh baca kat sini  -->  Scientists Prove DNA Can Be Reprogrammed by Words and Frequencies

Ini intro nya :- 
 
THE HUMAN DNA IS A BIOLOGICAL INTERNET and superior in many aspects to the artificial one. Russian scientific research directly or indirectly explains phenomena such as clairvoyance, intuition, spontaneous and remote acts of healing, self healing, affirmation techniques, unusual light/auras around people (namely spiritual masters), mind’s influence on weather patterns and much more. In addition, there is evidence for a whole new type of medicine in which DNA can be influenced and reprogrammed by words and frequencies WITHOUT cutting out and replacing single genes.



Alkisahnya, saya pinjam buku Human Genetics - The Basic daripada Hasnah. Maka saya baca sambil tebuk-tebuk. Ini antara isi penting yang saya suka dan mahu salin semula.


 ***

A HUMAN BODY IS A COMPLEX, LIVING MACHINE. It is built of a few types of chemical element : carbon, oxygen, nitrogen, sulfur, and phosphorus. These elements combine into a few types of large molecule : nucleic acids, protein, carbohydrates and lipids.

From these building blocks arise our 260 or so different types of cell, which assort and assemble into four types of tissue, which turn interact to form our organs systems.

The nucleic acids DNA and RNA controls the activities of our bodies through the production of proteins. Some proteins are like building materials, such as the stretchy connective tissue protein elastin or the scaly skin protein keratin.

Very important are the enzymes, which are proteins that controls the rate of the hundreds of chemical reactions THAT KEEP US ALIVE AND WELL.



( eerr...adakah disebabkan itu Allah kurniakan IKAN BERTELUR berjuta-juta ...sebagai bekalan protein kepada manusia ? errk... )

okay. okay. ignore.

next !



 ***
 
The human genome, again like a language, transcends time. It holds not only the information for how we survive & function in the present, but compelling clues to our past, as well as the ability to change ( mutate ) in the future.

While the instructions themselves - the DNA sequences - may directly dictate how we feel look & feel, standing back we can compare them and see how we are related to others and our place in the living world.

In short, our understanding of the DNA molecule has provided POWERFUL NEW WAYS of LOOKING AT OURSELVES through the lens of time.

 
 
** 
Information about our past can be read from how our DNA sequences vary at specific places in the 3.2 billion building blocks of the human genome.




Ape kesimpulan nih ?
 
Errrr....
Yang saya tahu... kalau kita ambil sedikit effort utk faham dan belajar biologi tubuh manusia.. ia akan dapat membantu hidup jadi lebih tenang, bahagia, sihat dan kaya..
 
 
Motif ?!!! ---> Illek !
 
Babai :p
 
 
Mengarut tapi serius with love,
Ima Zahra.


Sunday, September 9, 2012

Atom

Ada sesetengah perkara kita sembunyikan dalam hati seperti kemarahan dan kekecewaan. Bila ia kecil kita abaikan segera supaya org lain tak terasa.

Dan ia berulang lagi. Kita padam lagi. Tanpa sedar,yg dipadam itu cuma 'rasa' marah. Kesan parutnya masih ada.

Org kata ... Benda kecil2 tak payah nak diperbesarkan. Tapi bukan bab ini. Jika ada yg xkena..selesaikan segera. Ambil masa utk rungkai marah dan kecewa yg beraja.

Jika tunggu masa yang sesuai..saya tak fikir masa itu akan dtg. Menanganinya akan ada sakitnya. Seperti meletak ubat pada luka. Ia perit..tapi itulah yang terbaik.

Moga terpadam kemarahan yg berakar.

Bangkitlah dari kekecewaan.

Asas kejadian..dari sekecil atom. Nampak enteng ? Tidak.

Bom atom bukan idea yg baik. Tangani sebelum atom dalam diri..bertukar menjadi bom.

"peace no war"

Bersangka baik dgn manusia.


Tuesday, September 4, 2012

Heal Yourself - Anne Jones ( Translasi Bhs Melayu ) (1)


Saya menulis semula buku Heal Yourself tulisan Anne Jones dalam Bahasa Melayu sebagai nota, ingatan, pengisi kekosongan dan memberi kekuatan untuk saya terus hidup. Semoga ia memberi manfaat kepada anda juga.

Ini adalah antara buku favourite saya yang memberi saya kekuatan bila saya lemah. Yang membantu saya memaafkan , letting go dan mengawal minda, emosi dan soul. 

Akan ada beberapa olahan pada beberapa bahagian buku ini kerana pada saya ia tidak bertepatan dengan prinsip yang dipegang oleh umat Islam. Oh ya ! Saya tidak tafsir bulat-bulat seperti apa yang ditulis...err..tapi saya cuba lah :)


ANNE JONES 
Penterjemah : Ima Zahra


HEAL 
YOURSELF 

LANGKAH-LANGKAH MUDAH UNTUK RAWAT 
EMOSI, MINDA DAN ROHANI (SOUL)


p/s : hingga hari ini saya masih belum ketemu perkataan tepat untuk mendefinasi SOUL. Adakah spiritual / rohani / jiwa  ? Semuanya berkait-kait.





tarikh mula : 4 September 2012
( tak jamin akan siap tulis. ha ha )


Friday, August 31, 2012

Tafsir Mimpi Ikan. Kenapalah mimpi saya bukan2 aje?


Oh, Nothing close to my actual dreams for these past few days.
My dreams were way too dramatic, more action, more intresting ... 
and somehow made me feel like..." Hey ! Get me out of this crazy dreams !"
And i opened my eyes just because i couldnt handle my dream anymore.

Ha ha. Crazy huh?

Basically, i dreamt of fishes in many ways..

Day 1 :
I handle fishes in the shop, cleaning the workplace and ...in fact the only way to my 'port' is by helicopter ! Over kan ??? Kahkahkah.

Day 2 :
My bussiness is picking up. Load of fishes.

Day 3 :
Yang ni kelakar ! I have been eaten by a shark ! But manage to escape from the mouth.La la la la... Sharks attacked my village... Oh ! How come i forgot to put lines of banana tree to protect my village in the dream ???!

Ah. poorah... 
Yang ayat omputeh sangat ni kenapa?
Oh.. Kelas English di UIA batal pagi ni. Termerebak ke blog. Muahaha.






Bermimpi mendapatkan ikan mas hitam. Artinya, akan mendapatkan rejeki dalam waktu dekat.

Bermimpi mendapatkan ikan mas merah. Artinya, akan ditimpa kesialan.

Bermimpi menangkap ikan. Artinya, akan memperoleh uang, tetapi cepat habis.


Bermimpi menangkap ikan dari air jernih. Artinya, usaha akan berhasil.


Bermimpi menangkap ikan mas. Artinya, nasib mujur menyertai kita.


Bermimpi melihat ikan mas. Artinya, akan muncul pengantin yang kaya.


Bermimpi makan ikan. Artinya, akan memperoleh uang yang halal. - MASALAHNYA IKAN YG MAKAN SAYA !


Bermimpi makan pepes ikan mas. Artinya, akan memperoleh uang yang banyak.


Bermimpi memancing ikan. Artinya, akan mendapatkan rejeki.


Bermimpi melihat seekor ikan, terlebih lagi ikan duyung, sedang terapung di lautan. Artinya, akan sukses dalam perkawinan atau percintaan.


Bermimpi melihat orang menangkap ikan. Artinya, akan memperoleh keseimbangan batin.


Bermimpi melihat ikan paus. Artinya, kita mengkhawatirkan suatu masalah. Bisa juga sahabat dekat kita akan pergi. - Yup. baru kehilangan kawan.


Bermimpi melihat ikan besar. Artinya, ada peningkatan keuangan.


Bermimpi melihat ikan kecil. Artinya, hati akan kecewa.


Bermimpi melihat sumur ada ikannya. Artinya, akan mendapatkan kebaikan.


Bermimpi melihat ikan sedang berenang. Artinya, akan mendapatkan rejeki.


Bermimpi melihat ikan bisa terbang. Artinya, pekerjaan mengalami sedikit kemunduran.


Bermimpi melihat ikan yang sudah kering hidup kembali. Artinya, pekerjaan atau usaha yang sebelumnya kurang menghasilkan, kelak akan maju pesat.




Kan !? Yang mana terkena dengan mimpi saya ?
Entah lah. Mimpi macam movie...semua yang diwarna tu boleh diambil kira. Ha ha. Bila baca balik... merapu sudah.

Alala...mimpi sekadar hiburan.

Mungkin saya tak patut langgan Astro lagi. Boleh letak remote tepi bantal, dan saya tekan chanel kat otak saya. Hmmm..malam ni nak mimpi apa ?

Wah !Gitu ??

Canggih beb.



Merapu with love,
Ima


Pesanan Salahudin Al-Ayubi



Saya meminta KEKUATAN
dan Allah memberi saya KESULITAN untuk membuatkan saya KUAT.

Saya bertanya tentang KEBIJAKSANAAN
dan ALLAH memberikan saya MASALAH untuk diselesaikan

Saya meminta untuk KEMAKMURAN
dan ALLAH memberikan saya FAKULTI dan TENAGA untuk BEKERJA

SAya meminta KEBERANIAN
dan Dia memberi saya BAHAYA untuk DIATASI

Saya meminta CINTA
dan Dia memberi saya orang - orang yang BERMASALAH untuk DIBANTU

Saya meminta NIKMAT
dan Dia memberikan saya PELUANG

Saya TIDAK MINTA apa-apa untuk DIRI SAYA
tetapi saya MENERIMA semua yang saya PERLUKAN.



Think about it.. be gratefull.

Unique Jewelleries by Poh Kong


Bertemakan Nature.
Nampak tak cincin yang ala-ala cendawan tu.. Boleh buat scoop air. Hehe..
Siap ada spiderman jadi buah rantai.
Rama-rama diukur cantik di atas kerawang cincin.
Dan corak daun kering menjadi tema ukiran anting-anting.

Suka dengan idea ini.

Oh, ini gambar curi-curi ambil di Poh Kong MidValley, LG Floor.
Sesiapa yang suka boleh lah beli ... ;) Ima tak jual dan tak membeli juga.

Cuma suka ideanya yang sungguh artistik dan etnik.



Monday, August 27, 2012

Review : Gucci Envy Me

Order : RM 30/bottle ( 18ml)
Beli 5 Free 1
013-6010704

JOM BACA REVIEW GUVVI ENVY ME ;)
Gucci Envy Me Perfume is definitely young, with a slim, pretty bottle covered with interconnected pink letter Gs that look like little bows from afar, and a clean white cap emblazoned with the name of the perfume—the word me highlighted in pink.
Ingredients
Top Notes of Pink Peony, Water Jasmine and Pink Pepper

Ingredients
Middle notes of Lychee, Pomegranate, Pineapple with Pink Musk, Seringa and White Tea

Ingredients
Base notes of Sandalwood, Teakwood and Sensual Musk

Directions
Important: Keep in cool dry places.
Gucci Envy Me Eau De Toilette Gucci Envy Me Perfume Review
Gucci Envy Me Eau De Toilette


Envy Me starts off as a bright, pepperyfruity-floral scent, which I think smells pleasant, though a fairly common scent, as there are about a hundred fruity-floral fragrances out there. It’s rather light at first, and seems young and romantic.

It turns richer and heavier as the middle notes come out. It smells warmer, sweeter, and muskier, and loses the perky fruity notes. I like this change because I’m generally fond of sweet scents, and also I remember how the rich, luxe feel of the fragrance gave me comfort during the times I was stuck in a cold, bland office faced with loads of work. I sniff it too closely and too many times on my wrists though, as well as when I wear it on a hot, humid day, I sometimes get a bit of a headache.

It dries down to a very warm, nutty scent and I get wafts of what to me smell something like a musky combination of dark chocolate and coffee beans. It is soft, sweet, and pretty sexy. It seems perfect for cuddling on a cold day.

Lasting power on me is very good. The scent stays on pretty much the whole day, and since it is somewhat heavy, one or two sprays are all I need.

You might have noticed in the pictures above that the bottle I have is nearly empty and that the label has faded a bit. This is because I used this perfume almost exclusively when I was a young woman seeking or maybe hoping for—but not demanding—a little attention. That was when I’d landed my first job after graduating from college, when I was very much single, felt independent, and just wanted to have some fun. I associate this fragrance with that time and I think it was actually appropriate for that period of my life.

When I sniff what is left of my perfume now, I can’t help but reminisce those times. I don’t really plan to buy a new bottle because it seems to belong to a younger, more girly me. It doesn’t really smell bold, nor does it demand attention, but it is certainly young, sweet, with hints of sensuality. I really ought to wear it one of these days on one of my dates with hubby!



credit to : http://makeupandbeauty.com/gucci-envy-perfume-review/



p/s : suka bau Envy Me sebab sungguh feminin. Tiba-tiba rasa ayu bila pakai perfume ni. :)

Friday, August 24, 2012

Update barang mekap

Hanya ini yg tinggal..

Sudah semakin tua lah konon, 
malas nak mekap sangat.
Semalam ada masa terluang
maka digunakan utk membuang.
Hampir separuh eyeshadow, eyeline, brush dan blusher 
telah dibuang ke dalam tong sampah

Yang best,
kali ini buang dengan TANPA NIAT
untuk mengganti yang baru.

Misi mencantikkan kulit dengan wudhuk
dan minum collagen.
Haha.

Natural beauty lah konon !
Poraaahh.

 

Human Brain Analysis - Man vs. Woman

Terkadang saya adore dgn kebolehan kamera DSLR saya :p


1. MULTI-TASKING
Women - Multiple process
Womens brains designed to concentrate multiple task at a time.
Women can Watch a TV and Talk over phone and cook.
Men - Single Process
Mens brains designed to concentrate only one work at a time. Men can not watch TV and talk over the phone at the same time. they stop the TV while Talking. They can either watch TV or talk over the phone or cook.



2. LANGUAGE

Women can easily learn many languages. But can not find solutions to problems. Men can not easily learn languages, they can easily solve problems. That's why in average a 3 years old girl has three times higher vocabulary than a 3 yeard old boy.

3. ANALYTICAL SKILLS

Mens brains has a lot of space for handling the analytical process. They can analyze and find the solution for a process and design a map of a building easily. But If a complex map is viewed by women, they can not understand it. Women can not understand the details of a map easily, For them it is just a dump of lines on a paper.

4. CAR DRIVING.
While driving a car, mans analytical spaces are used in his brain. He can drive a car fastly. If he sees an object at long distance, immediately his brain classifies the object (bus or van or car) direction and speed of the object and he drives accordingly. Where woman take a long time to recognize the object direction/ speed. Mans single process mind stops the audio in the car (if any), then concentrates only on driving.

5. LYING
When men lie to women face to face, they get caught easily. Womans super natural brain observes facial expression 70%, body language 20% and words coming from the mouth 10%. Mens brain does not have this. Women easily lie to men face to face.
So guys, do not lie face to face.

6. PROBLEMS SOLVING
If a man have a lot of problems, his brain clearly classifies the problems and puts them in individual rooms in the brain and then finds the solution one by one. You can see many guys looking at the sky for a long time. If a woman has a lot of problems, her brain can not classify the problems. she wants some one to hear that. After telling everything to a person she goes happily to bed. She does not worry about the problems being solved or not.

7. WHAT THEY WANT

Men want status, success, solutions, big process, etc... But Women want relationship, friends, family, etc...

8. UNHAPPINESS
If women are unhappy with their relations, they can not concentrate on their work. If men are unhappy with their work, they can not concentrate on the relations.

9. SPEECH
Women use indirect language in speech. But Men use direct language.


10. HANDLING EMOTION
Women talk a lot without thinking. Men act a lot without thinking.
[Witherfang^]


** Ustaz Alias yang mengajar Munakahat di UM selalu cakap,

 " Biologi Otak Lelaki & Perempuan memang tak sama. Rupa dia pun tak sama. Sebab tu fungsi lelaki & perempuan tak sama. Masing-masing ada tanggungjawab yang Allah dah bagi IKUT bentuk otak masing-masing. 

Sebab tu orang laki susah buat kerja perempuan, dan perempuan tak boleh buat kerja lelaki. Kalau 2 Fungsi ni dah bertukar, itulah punca porak peranda kebahagian rumahtangga."

Friday, August 10, 2012

Tonsilitis di bulan Ramadhan


Ramadhan bulan yang bertemakan " menahan ". Tapi tekak ima tak boleh tahan bila badan tak cukup air. Dan akhirnya menjerit " oooooi timah ! minumlah air banyak-banyaaakkk !!" ... Kah kah kah.

Saya pula sungguh pekak tak reti bahasa. Masih minum air sekadar membasahkan tekak.

Tonsil sudah tak boleh ber"tahan" = ber"puasa".. sebab kalau tonsil itu berpuasa, tak ada faedahnya pada tubuh saya. Malah dia pasti berdosa kerana tak menjalankan amanah yg diberi Allah. Errr...

Hah ! Sampai macam tu sekali !

Ni ape kes cerita tonsilitis nih... nasib lah. Ini je yang buat saya semangat untuk menulis. Wakaka.

Pertama sekali, tonsil bukanlah benda comel yang tergantung-gantung kat dalam gua mulut itu. Ia sebenarnya berada di tepi kiri dan kanan dalam mulut. Eh, jap. Faham tak ni ?

Cuba tengok gambar tu...

Ha, sekarang dah nampak kan ! Yang tergantung tu nama canggihnya uvula. Rasanya doktor ape pun kat Malaysia ni tak penah sebut Uvula. Hikhikhik.

Bengkak tonsil ( swollen tonsils ) itu lah yang buat saya menghadapi kesukaran untuk menelan air liur. Sakit kepala, berkahak tapi tak leh kuar. Kalau keluar pun sakit laaaaa. Part paling tak boleh tahan ialah, air liur berkumpul dengan sangat banyak dan cepat ( massive and rapid. Ecceeehh !! ) , kejap-kejap nak pergi meludah. Rasa macam geli pulak nak telan kan.. Hish. sudah ima. Sudah !

Antara simptom lain bengkak tonsil ialah leher terasa kejung, sakit leher dan sakit kepala. Hey ! Tak lupa juga...bila nak telan air, kena tekap kedua-dua telinga sebab sudah melarat jadi sakit telinga. Terasa kebas-kebas dek menahan sakit. Padan muka aku. Siapa suruh lambat jumpa doktor.

Doktor Effy & Doktor Mariam pasti terasa mahu belasah saya. Haha.

Oh, lupa nak cerita. Tonsil berada di kawasan Throat Chakra ( Chakra Biru ). Perkaitannya ialah , apabila kekurangan air ( aura biru ), tubuh akan mengalami 'pemanasan global'.( Haha). Bila badan menjadi terlalu panas, kawasan biru akan menjadi sasaran utk berlakunya 'peperangan' dan penyerangan antibodi.

Lalu, bila sistem imun melemah - batuk, selsema, kelesuan badan dan demam akan mula menunjukkan kelibat.

Ada faham ka ni? hai yaaaa...

Penyelesaian termudah ialah - terus ke klinik, dan mengadulah pada doktor.

" Doktor, semua dah tak kena. Puncanya sakit tekak. Lepas tu baru jadi yang lain-lain "

Maka si doktor akan menyuluh mulut kita yang sungguh misteri itu ( tolonglah kumur-kumur sebelum jumpa doktor, malu kot kalau ada sisa udang cili api celah gigi. haha! ). Dan.....

walaaaaaa....~

" Tonsil bengkak. Nanti saya akan bagi ubat bla bla bla bla bla... ...... " doktor itu sungguh kurang asam. Sudahlah saya sedang mengalami kecelaruan minda, dia pulak boleh cakap laju-laju. Memang tak masuk otak lah.

Yang penting, antibiotik !

Bila dah tak boleh telan air liur jangan gedik lah nak layan homeopati ke ape. Memang lambat lah baik ! Selamba je makan 'dadah'.

Esok-esok boleh makan ubat no 10 ( homeopati) untuk buang 'dadah' dalam badan.

okay !

moral of the story ?
Pertama - Sila minum air sebanyak-banyaknya di bulan Ramadhan.

kedua - tonsilitis tidak begitu menggembirakan.




Babai.
bebel with love.
Ima


Sunday, August 5, 2012

Erti bahagia



Bahagia itu dari dalam hati. Kesannya zahir rupanya maknawi. Terpendam bagai permata dalam hati. Terbenam bagai mutiara di salut nurani.

Bahagia itu pada hati, bertakhta di kerajaan diri. Bahagia itu pada jiwa. Mahkota di singgahsana rasa.


Bahagia itu kesabaran. Bila susah tidak gelisah, bila miskin tidak pemarah. Bila gagal tidak resah.





 

Sunday, July 29, 2012

Kalau tak de semangat nak hidup....

The worst bankrupt in the World is the person who has lost his Enthusiasm.
 
Saya semakin tak mengerti kenapa seseorang itu kelihatan kukuh diluar, tapi sebenarnya dia tak ada semangat nak hidup pun. Tak ada objektif hidup. Baginya, kehidupan seharian dari pagi sampai malam itu sama saja. Makanan dihidang, baju digosok, tempat tidur dikemas. Semuanya dilayan bagai raja. 
Tenaga yang diperoleh dari makan makanan berkhasiat terbazir begitu sahaja kerana tak ada kerja fizikal pun yang dibuat. Kalau ada pun, hanya sekitar kepentingan diri. Kenapa agaknya hilang rasa tanggungjawab untuk membantu orang terdekat. Tetapi orang jauh-jauh itu sibuk nak dibantu. 

Kalau tak ada objektif besar dalam hidup, memang kehidupan jadi mendatar sahaja. Bosan. Spiritual jika terlalu tinggi dan tak seimbang dengan fizikal pun teruk juga.  Asyik nak condemn orang. Selalu baca buku dan cari info, tetapi info itu tak disalurkan ke arah positif. Cuma jadi 'peluru' untuk perleceh orang. Sikap pesimistik yang semakin merajai jiwa akhirnya membunuh kekuatan diri. Sayang sekali.
Seperti sudah tidak ada ruang untuk memperbaiki kelemahan diri. Jika orang lain boleh berubah untuk kebaikan, kenapa tidak anda? Kenapa masih mahu berdendam kerana kesalahan orang lain. Bergunung buku yang dibaca, beribu kursus pun yang dihadiri, jika hati sudah keras.. sudah kematu.. satu hari pasti badan sudah tidak mahu berbicara lagi.
Harus sedar, manusia itu terdiri dari 3 komponen. Fizikal ,mental dan emosi harus seimbang. Kalau emosi & mental dah tersumbat, bagaimana fizikal mampu berfungsi baik?
Banyak trauma kerana kesilapan lalu tidak harus dibiar berkepuk dalam diri. Ia perlu dibuang. Kena buat cleansing. Self Cleansing. Cuba korek apa yang menggerutu dlm diri dan buang jauh-jauh. Bukan rumah sahaja yang perlu buat operasi pembersihan. Tubuh juga 'rumah'. Tolonglah buang semak samun yang merajai diri yang akhirnya menyebabkan sistem tersumbat.
Kalau sistem tersumbat, macamana NUR nak masuk. macamana rezeki yang betul nak masuk. 
 Hidup perlu ada objektif jangka panjang. Dan jangka pendek juga. Kadang2 bukan tak tahu. Tapi cuma tahu cakap kat orang lain saja. 
Sedangkan diri sendiri sibuk dengan objektif jangka pendek. Bangun tidur, orang saji makanan. Macamana makanan boleh ada atas meja ? bergolek sendiri ? Sampai masa, solat zuhur. Kemudian tunggu asar pula.. dan seterusnya. Tiba-tiba, tanpa sedar...dah berpuluh tahun hidup dalam circle yang sama.
Tak ada pembangunan diri. Tak ada tanggungjawab pada rohani. Tak ada tanggungjawab pada fizikal. 
Mungkin Allah pun tak tahu apa sebab nak bagi kita sihat, ... sebab kalau kita sihat pun...tak ada faedah pada masyarakat.