Sunday, March 30, 2014

Perjalanan pergi Kashmir yang tak sampai-sampai (1)

Perjalanan ke Kashmir pada minggu lalu membuat saya terfikir , ' tang mana yang Air Asia boleh menang 5 tahun berturut-turut sbg Best Asian Low-Cost Carrier ?'
Airport LCCT yang sangat tak mesra, kena jalan jauh gila dari satu tempat ke satu tempat.. semua benda berbayar, dan tangga ( naik kapal ) sungguh tak awesome !

21 Mac 2014 : Perjalanan saya bermula dari KL - Kolkata selama 4 jam. Kemudian menunggu di airport Kolkata selama 5jam untuk domestic flight Kolkata-Delhi. Pastinya tiada ruang solat disediakan, jadi kami solat subuh di tempat menunggu. Tukang cuci tandas tu bising betul bila kami ambil wuduk sebab lantai jadi basah. ( Bukan banjir pun ! )

Ada beberapa syarikat penerbangan tambang murah di India yang saya perasan sepanjang perjalanan ; Indigo, Spice Jet, Jet Airways, Air India .

Airport Kolkata ( Domestik )
Airport Kolkata

Airport Delhi ( Domestik )

Di airport Delhi

Bahagian luar Airport Srinagar, Kashmir

Perjalanan ke Delhi sekitar 2 jam lebih. Hanya transit sebentar sementara menunggu flight seterusnya ke Sri Nagar, Kashmir. Terasa tak sampai-sampai ke tempat tujuan. Tapi kami berenam ( Saya, mak, abah, Cik Mas, Cik Pah & C.Din ) enjoy je minum kopi entah berapa kali, makan beralas perut berkali-kali. Tidur atas lantai beralas sejadah. Tengah-tengah pagi buta dorang sembur ubat nyamuk dalam airport. Gila. Lemau tak terkata. 


Kalau kaki complaint, memang akan rasa terseksa dengan perjalanan kami. Hehe. Mujurlah kawan-kawan abah sporting belaka.

Oh ya ! Kami bukan pergi holiday..tapi pergi travel. Jadi, kena banyak fleksibel & we dont expect too much leisure. :p

22 Mac 2014, 10pagi :
Tiba di Airport Sri Nagar. Angin sejuk dan timbunan salji di ruang airport menyapa kami. Airport Srinagar kecil dan sistem imegresennya poyo. 

Pemandangan dari atas, Kashmir.

Pergunungan Salji Himalaya

Luar airport SriNagar

Oh, sebenarnya.. terlalu banyak pemeriksaan ntah apa-apa yang masuk dek akal di semua airport India. Sekejap-sekejap check tiket. Lepas tu beg hand lugage pun kena tag & kena cop. Setiap kali nak naik kapal, dekat 10 kali kitorang berhenti untuk diperiksa. 

Sesiapa yang berangan nak ke India, tolong berada di airport 3-4 jam lebih awal. 

Tangga kapal :
Saya suka tangga kapal terbang Indigo.. untuk orang tua-tua sakit kaki, ia sangat selesa untuk naik / turun kapal. Bukan macam Air Asia, tangga tak cool langsung. Kesian tengok nyai bergigih-gigih nak panjat naik & turun tangga. 

Abah berjaket batek Indonesia. 
Shuttle bus :
Ada shuttle bus yang akan bawa kita direct ke kapal dari departure hall. Tak lah terkedek-kedek berjalan jejauh macam kat Air Asia.

Seat lebih selesa :
Finally, seat Indigo lebih selesa dan luas sikit berbanding Air Asia. Baru lah lega pinggang dan tengkuk. 

Budak menangis :
Malangnya untuk setiap flight yang saya naik, sentiasa ada budak kecik yang meragam menangis suara satu kapal tak henti-henti & parent dia buat dek jeee !!! Uwaaaaaa ~~ Memang tension. Rasa nak baling je budak tu dengan parent dia sekali ke luar tingkap kapal. Urgh.


Err..i mean..RASA je.. rasa je nak campak.
hehe :p

1 comment:

  1. Anyway..ianya tetap indah dalam mencipta pengalaman

    ReplyDelete