Wednesday, May 9, 2012

6 fesyen hijab yang kononnya cool..tapi...

Pertama, Ima bukanlah Fashionista vavavooom macam artis.. Tapi Ima sangat memerhati trend fesyen gadis berhijab yang semakin kreatif, berani dan cantik --- Ups, cantik di Magazine saja lah.

Kedua, Ima perhatikan majalah sekarang sangat mempengaruhi trend fesyen remaja, errrr... dan Mak-mak Dara juga.

Nak dijadikan cerita, suatu hari Ima berjalan-jalan di Pavilion ternampak seorang makcik..emm..tak lah makcik sangat, tapi ...... hmmm.. Sedih sangat. Sob sob sob.. Baju yang dia pakai tu..macam balut nangka. Baju tu memang labuh & sepatutnya menutup aurat...Tapi, disebabkan badannya bulat, baju tu dah macam Inner Panjang yg sepatutnya pakai di dalam. Habis tersembul-sembul. Sedih lagi, dia pakai tudung..

Korang jangan buat camtu eh... ( Ingatan utk diri sendiri juga )

Baju yang makcik tu pakai, sangat sesuai utk Yuna pakai. Kalau jenis kurus keding, tak ada isi, tak ada spotlight, tak ada bumper...Ima rasa tiada salahnya fesyen yang dia pakai tu. 

Jadi pesan Ima , tolonglah beli Cermin Panjang. Yang boleh kita suluh baju yang dipakai tu dari atas hingga ke bawah. Sebelum keluar, cuba lah test-test baju tu sendat ke...sesuai dan mengikut syariat ke tidak.


Ketiga, bukan semua fesyen ala-muslimah vogue di Majalah sekarang ini boleh dipakai oleh kita. Cuba tengok model busana tu, semuanya stok makan sayur asparagus 10 pinggan sehari. Kurus keding. Pereka fesyen memanipulasi fikiran kita dengan menunjukkan itulah fesyen terkini, yang cantik, yang kononnya menutup aurat. 

" Dalam Quran ada sebut, sebaik-baik pakaian ialah Taqwa..." 

Kalau setakat nak berdiri terpegun sebelah tiang, baju terbang-terbang ikut angin ( so that baju tu nampak longgar la...korang tahu tak berapa besar kipas yang ada masa shooting tu ? ), untuk sekeping dua gambar memang lah nampak Okay.

Cecuba kita pakai baju yang sama, dan berdiri tegak posing macam tu. Mesti nampak cun jugak. Masalahnya, kita ni sungguh fashinista...dress up berlapis-lapis pergi Times Square. Sambil jalan, tak perasan pun baju tu melekat-lekat kat punggung.. orang lain tengok dengan sungguh canggung ? ? Errrkkk..


  Okaylah. Cukup Intro di atas. Jom tengok gambar :-

Ada 6 contoh fesyen yang anda fikir mungkin OK, tapi sebenarnya tak cukup syarat pun. 
( Diingatkan sekali lagi, kalau nak pakai & sekadar berdiri tercegat depan cermin - bolehlah pakai. Tak ada backview. Tapi, kalau nak pakai utk aktiviti basuh pinggan, isi angin tayar kereta, atau melepak kat kopitiam, Ima rasa...fikirlah dua kali sebelum teruskan . Yok beli baju ikut saiz ;)  )


Apa masalah Jumpsuit ? Dari depan longgar..tapi kalau orang ada punggung pakai..cuba tengok  belakang dia? Hm...biasanya fabrik Jumpsuit nipis kan ? So???  --> No.
Idea yg baik utk menutup dada.. tapi pakai Jeans...Baju tu pulak tak tutup punggung. So ?? --> No jugak. Mungkin kalau dilabuhkan sikit..Okay laaa..
Macam dah Okay kan ? Besar, longgar, labuh... Tapi kenapa pula kainnya terlalu lembut hingga nampak 'bayang' spotlight? So ?? --> No jugak. Labuhkan sikit tudung... labuhkan sikit baju tu..this design is acceptable.

Obviosly tak menutup dada. 

Boleh pakai,,,kalau anda tiada punggung. Kain jenis bergetah & mengikut badan memang tak sesuai  utk fesyen begini. Nampak tak macamana jurufoto ambil angle yang selamat & nampak meyakinkan ? Agak2 kalau kita pakai, skirt tu boleh kembang camtu tak sepanjang waktu ? Efek kipas tu beb....

Aneh lah. Hmmm.....Ada yg tak kena..tapi di mana ya ?




 Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

  1. great post. thumbs up! =D
    berfesyen boleh, but aurah need to be cover. That's the important point. :)

    ReplyDelete
  2. aurah 1st..fashion comes later :)

    ReplyDelete