Friday, August 10, 2012

Tonsilitis di bulan Ramadhan


Ramadhan bulan yang bertemakan " menahan ". Tapi tekak ima tak boleh tahan bila badan tak cukup air. Dan akhirnya menjerit " oooooi timah ! minumlah air banyak-banyaaakkk !!" ... Kah kah kah.

Saya pula sungguh pekak tak reti bahasa. Masih minum air sekadar membasahkan tekak.

Tonsil sudah tak boleh ber"tahan" = ber"puasa".. sebab kalau tonsil itu berpuasa, tak ada faedahnya pada tubuh saya. Malah dia pasti berdosa kerana tak menjalankan amanah yg diberi Allah. Errr...

Hah ! Sampai macam tu sekali !

Ni ape kes cerita tonsilitis nih... nasib lah. Ini je yang buat saya semangat untuk menulis. Wakaka.

Pertama sekali, tonsil bukanlah benda comel yang tergantung-gantung kat dalam gua mulut itu. Ia sebenarnya berada di tepi kiri dan kanan dalam mulut. Eh, jap. Faham tak ni ?

Cuba tengok gambar tu...

Ha, sekarang dah nampak kan ! Yang tergantung tu nama canggihnya uvula. Rasanya doktor ape pun kat Malaysia ni tak penah sebut Uvula. Hikhikhik.

Bengkak tonsil ( swollen tonsils ) itu lah yang buat saya menghadapi kesukaran untuk menelan air liur. Sakit kepala, berkahak tapi tak leh kuar. Kalau keluar pun sakit laaaaa. Part paling tak boleh tahan ialah, air liur berkumpul dengan sangat banyak dan cepat ( massive and rapid. Ecceeehh !! ) , kejap-kejap nak pergi meludah. Rasa macam geli pulak nak telan kan.. Hish. sudah ima. Sudah !

Antara simptom lain bengkak tonsil ialah leher terasa kejung, sakit leher dan sakit kepala. Hey ! Tak lupa juga...bila nak telan air, kena tekap kedua-dua telinga sebab sudah melarat jadi sakit telinga. Terasa kebas-kebas dek menahan sakit. Padan muka aku. Siapa suruh lambat jumpa doktor.

Doktor Effy & Doktor Mariam pasti terasa mahu belasah saya. Haha.

Oh, lupa nak cerita. Tonsil berada di kawasan Throat Chakra ( Chakra Biru ). Perkaitannya ialah , apabila kekurangan air ( aura biru ), tubuh akan mengalami 'pemanasan global'.( Haha). Bila badan menjadi terlalu panas, kawasan biru akan menjadi sasaran utk berlakunya 'peperangan' dan penyerangan antibodi.

Lalu, bila sistem imun melemah - batuk, selsema, kelesuan badan dan demam akan mula menunjukkan kelibat.

Ada faham ka ni? hai yaaaa...

Penyelesaian termudah ialah - terus ke klinik, dan mengadulah pada doktor.

" Doktor, semua dah tak kena. Puncanya sakit tekak. Lepas tu baru jadi yang lain-lain "

Maka si doktor akan menyuluh mulut kita yang sungguh misteri itu ( tolonglah kumur-kumur sebelum jumpa doktor, malu kot kalau ada sisa udang cili api celah gigi. haha! ). Dan.....

walaaaaaa....~

" Tonsil bengkak. Nanti saya akan bagi ubat bla bla bla bla bla... ...... " doktor itu sungguh kurang asam. Sudahlah saya sedang mengalami kecelaruan minda, dia pulak boleh cakap laju-laju. Memang tak masuk otak lah.

Yang penting, antibiotik !

Bila dah tak boleh telan air liur jangan gedik lah nak layan homeopati ke ape. Memang lambat lah baik ! Selamba je makan 'dadah'.

Esok-esok boleh makan ubat no 10 ( homeopati) untuk buang 'dadah' dalam badan.

okay !

moral of the story ?
Pertama - Sila minum air sebanyak-banyaknya di bulan Ramadhan.

kedua - tonsilitis tidak begitu menggembirakan.
Babai.
bebel with love.
Ima


No comments:

Post a Comment